richard wigink opent showroom in dijkerhoek

Richard Wigink Holten heeft een nieuwe showroom geopend aan de Deventerweg in Holten. De bezoekers vinden er een grote collectie landelijke eiken producten: van hekken tot picknickbankjes, van dierenhokken tot speeltoestellen. Richard wil daarmee extra cachet geven aan de tak van zijn bedrijf die zich richt op productie van landelijke eikenhouten producten. “Toen ik begon met mijn bos- en boomverzorgingsbedrijf deed het mijn bosbouwhart pijn dat al het eikenhout naar België ging, waar het tot spaanplaten werd verwerkt. Daarom ben ik begonnen met de productie van eiken palen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een tweede tak.”

Richard Wigink Holten viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Alle, meer dan achthonderd, relaties hebben een presentje thuis gekregen. Inmiddels heeft Richard tien medewerkers in dienst. De bos- en boomverzorgingstak werkt in opdracht van particulieren, overheden, verenigingen, stichtingen en een organisatie als Natuurmonumenten. Het bedrijf is actief in heel Nederland. Maar, zo benadrukt Richard: “De koe mag nooit vergeten dat ie een kalf is geweest. Van oudsher zijn we een bosbouwbedrijf dat zich richt op de meest uiteenlopende klussen: van grote opdrachten als het gaat om bosonderhoud tot kleine klussen in opdracht van particulieren, zoals het vellen van een boom of het afzagen van enkele boomtakken. Dat raakt tegenwoordig wel eens ondergesneeuwd, maar die kleine bos- en boombouwopdrachten vormen een belangrijk fundament onder het bedrijf. Dat zullen we nooit vergeten. En we doen het graag.”

Richard begon 25 jaar geleden met zijn bedrijf in Heeten. Na het afronden van de Bosbouwschool in Velp werkte hij eerst een korte periode voor een ingenieursbureau. “Maar het begon me te kriebelen. Ik wilde voor mezelf iets doen in de bos- en boomverzorging. Daarna heb ik de stoute schoenen aangetrokken. In mijn eentje met de kettingzaag het bos in. Na verloop van tijd kon ik een trekkertje kopen. De hoeveelheid opdrachten werd alsmaar groter en zo moest ik al snel extra personeel inhuren.” Het was hem echter een doorn in het oog dat al het gevelde en gesnoeide eikenhout naar België verdween om daar tot spaanplaten verwerkt te worden. “Dat kun je niet maken; dat is eeuwig zonde.” Richard besloot dan ook om te starten met de productie van eikenhouten kloofpalen. “Ik heb daar een eigen maatvoering voor geïntroduceerd, die inmiddels landelijk is doorgevoerd. Vanuit de markt kwamen er echter ook andere vragen. Of ik ook andere dingen kon maken met dat eikenhout. Zo zijn we begonnen met de productie van gebinten, hekken, bankjes en zelfs volledige hooibergen. Inmiddels produceren we al meer dan dertig items. Tegenwoordig is alles duurzaam, maar wat wij doen, is pas echt duurzaamheid. We verlengen de levensduur van een mooie houtsoort. En als het hout te oud is geworden, kunnen er altijd nog spaanplaten van worden gemaakt.”

De productietak nam na verloop van tijd dermate grote vormen aan, dat Richard uit zijn pand in Heeten groeide. Toen hij in 2005 de mogelijkheid kreeg om een nieuw bedrijfspand in het buitengebied van Holten over te nemen, zei hij dan ook geen nee. Daar heeft hij momenteel zijn eigen kantoor en werkplaats. “Het was een goede zet”, vertelt Richard. “Inmiddels hebben we ook veel bos- en boombouwopdrachten op de Holterberg. Maar toch kregen we op een gegeven moment ook op onze huidige locatie weer te maken met ruimtegebrek. Inmiddels leveren we namelijk eikenhouten producten door heel het land. We kwamen simpelweg opslagruimte tekort. Bovendien wilde ik graag een showroom. Daarom heb ik onlangs een extra pand gehuurd.”

De twee takken van zijn bedrijf zijn voor Richard een manier om zijn personeel aan het werk te houden. De medewerkers die dagelijks de natuur ingaan, kunnen ook ingezet worden voor de productietak. “Men onderschat wel eens hoeveel moeite het kost om fatsoenlijk betaalde klussen te krijgen. Vooral in deze tijd. Maar gelukkig hebben we, wat opdrachten betreft, niks te klagen. Onze twee poten maken ons tot een flexibel en levendig bedrijf. Als er even geen werk is in de natuur, kunnen mijn medewerkers altijd nog de werkplaats in.”

Hoewel het kantoorwerk een belangrijk onderdeel vormt van zijn dagelijkse bezigheden, zal hij ook niet vergeten hoe hij is begonnen. “Ik ga vaak bij mijn medewerkers kijken. Niet omdat een toeziend oog nodig is; ik prijs me gelukkig met zeer goed personeel, maar omdat ik dat nog steeds het mooist vind. Vorige week stond ik nog een hele dag met een kettingzaag in het bos. Echt genieten! Waar ik na al die jaren het meeste trots op ben? Ik vind trots een te groot woord, dat past niet bij de Sallandse bescheidenheid, maar ik ben er wel echt blij mee dat ik na al die jaren nog steeds elke dag geniet van het werk dat ik doe.”

Richard Wigink Holten is te vinden aan de Maneschijnsweg 20b in Holten, tel: 0548-363883. Meer informatie op staging2.wigink.nl. De nieuwe showroom is gevestigd aan de Deventerweg 82 in Holten (Dijkerhoek, langs de N344).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.