record aantal natuurwerkdaglocaties

Op de Natuurwerkdag van afgelopen zaterdag waren ruim 1100 mensen actief. Op 35 locaties in Overijssel hebben zij geknot, gehooid, bomen gezaagd en bomen geplant. Ook zijn er bollen gepoot en poelen geschoond. Het vele zweet werd aan het eind van de dag ruimschoots goed gemaakt met erwtensoep en chocolademelk.

In dit internationale jaar van de landgoederen is er meer gewerkt in de bossen rond de landgoederen. De meestal particuliere eigenaren waren erg blij met de extra handjes werk. “Werk waar je anders weken over doet, gebeurt nu in een dag”, zei Wim Boom, eigenaar van landgoed De Barkel nabij Wierden. Mensen uit de buurt waren gekomen, maar ook een rotaryclub en een scoutinggroep die alle geholpen hebben met herplant van een bosperceel, met het maken van een open plek in het bos en met bramen verwijderen langs de paden.

Ook waren er locaties die door Ommetjeswerkgroepen werden georganiseerd. Zij hebben wandelpaden aangelegd door en om het dorp. Jaarlijks hebben deze paden natuurlijk onderhoud nodig; maaien, overhangende takken, slootkanten schonen. Ben Kruiper van de Ommetjeswerkgroep Nieuw-Heeten heeft al het onderhoud kunnen afronden. “Dankzij de hulp van de vrijwilligers die zich via de website staging2.natuurwerkdag.nl aanmelden, hebben wij het hele jaar meer plezier van de wandelpaden. Alles ziet er weer piekfijn uit.”

In het Aamsveen op de grens bij Enschede is extra aandacht besteed aan het leefgebied van de grauwe klauwier. De klauwier is een zeldzame vogel die houdt van open veenachtige vlaktes met hier en daar bomen en kleine bosjes. De vrijwilligers van natuurwerkgroep EnHOe (Enschede Hengelo Oldenzaal) hebben samen met scouts, IVN en maatschappelijke stagiaires veel bomen gezaagd. “Nu moet die vogel zich wel thuis voelen” zei een van de maatschappelijke stagiaires.

De Natuurwerkdag is de jaarlijkse startdag voor vrijwilligers die in natuur en landschap aan de slag willen. Kijk op de website als je ook zin hebt om mee te helpen. Deze dag is in heel Nederland op meer dan 450 locaties gehouden, met in totaal 12.000 mensen en wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland, en in Overijssel door Landschap Overijssel. Aan de Natuurwerkdag doen echter alle grote en kleine natuurorganisaties mee. Daarmee is het de grootste actieve natuurdag in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.