raalte heeft geen mening over gentech

Ben Misha van de partij 1 voor Allen in de Raalter gemeenteraad had gevraagd een standpunt in te nemen. Raalte voelt daar niets voor. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ratten en muizen aanzienlijk sneller kanker krijgen als ze vooral genetisch gemanipuleerd voedsel eten.

Raalte heeft een verleden in genetisch gemanipuleerd voedsel. Monsanto kreeg al eens goedkeuring een veldje met maïs te planten dat genetisch niet meer zo in elkaar stak als natuurlijkerwijs bedoeld. Daar kwam heftig verzet tegen. De aanplant van maïs in Raalte ging niet door, omdat Monsanto een veldje op het oog bleek te hebben dat in Dalfsen lag.

In oktober 2011 wilde de Raalter gemeenteraad zich niet uitspreken tegen het toelaten van gentech in de gemeente. Een motie van de SP tegen het toelaten van gentech werd met 21 stemmen tegen, naar de prullenbak verwezen. Het Raalter college wil zich mede door dit voorval in de gemeenteraad niet uitlaten over het onderwerp. “Het is de vraag hoe zinvol het is dat uw college een standpunt inneemt over een onderwerp waarover de raad zich recent nog duidelijk heeft uitgesproken,” aldus de ambtelijke stukken.

Verder vindt het college van B&W het ook niet nodig om meer informatie over het onderwerp in te winnen. “Wij hebben geen expertise in huis om een gedegen advies te geven over eventuele risico’s en voor- en nadelen waarmee u tot een weloverwogen standpunt kan komen. Gelet op het feit dat dit onderwerp buiten de gemeentelijke bevoegdheid valt stellen wij u voor dergelijk advies niet in te winnen, geen standpunt in te nemen over dit onderwerp en de fractie 1 voor Allen een antwoord van deze strekking te geven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.