pesten strafbaar maken maar wat is pesten

Pesten heeft door een overlijdensadvertentie in de Twentsche Courant Tubantia plots weer veel aandacht gekregen. Ouders plaatsten de afscheidsbrief van een zoon die zelfmoord pleegde. De jongen kwam tot zijn daad door pesten.

Pesten krijgt ineens weer veel aandacht, maar brengt dat ook een nieuwe dimensie teweeg? De vraag of pesten strafbaar moet worden gesteld, veel meer nieuws onder de zon hebben we niet kunnen ontdekken. We zijn er bang voor, dat na een korte oprisping van aandacht iedereen weer verder gaat met waar die al mee bezig was, pestend of niet.

Wat is pesten eigenlijk? En zou je het strafbaar kunnen stellen?

Pesten op school is evident. Iemand die te dik is, stottert, rood haar heeft, we kennen dat wel. Maar als de politie je aanhoudt, niks kan vinden en dan toch nog even om de auto loopt en kijkt of hij je op gladde banden kan pakken, is dat pesten? De journalist die bewust en onterecht kwaad schrijft over mensen, is die aan het pesten? Een gemeente waar de vertegenwoordigers van het volk datzelfde volk een spreekverbod geven tijdens raadsvergaderingen, is dat pesten? Bumper kleven, is dat pesten?

Als Rutger van Pownews argeloze passanten of professionele politici interviewt, dan lijkt dat af en toe verdacht veel op pesten. Maar geef je die man een klap aan zijn kop, dan word jij opgepakt en niet Rutger. Dat geldt ook voor de politie die de gladde band zoekt, de journalist die rotartikelen schrijft, de gemeente die spreekrecht ontneemt en de chauffeur die bumper kleeft.

Op het moment dat pesten strafbaar wordt, kun je spreken van zelfverdediging. En dan is die klap voor z’n kop ineens niet meer strafbaar. Dan is het als een soort handelen in noodweer. Een inbreker overlopen en uit zelfverdediging die inbreker een klap geven, dat mag. Als pesten strafbaar is, mag de gepeste ineens ook klappen uitdelen.

Een interessante cases. Iemand die gepest wordt, moet gewoon recht op zelfverdediging krijgen en er straffeloos op los kunnen slaan. Of toch maar beter van niet? In de bijbel staat dat degene zonder zonden de eerste steen maar moet werpen. Degene die nog nooit gepest heeft… Zouden dat er veel zijn?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.