hollywood blockbuster uit overijssel

Het lijkt bijna een klassiek verhaal. Een waar talent wordt lange tijd miskend, maar zoals bij alle werkelijk grote genieën komt er een moment dat men er niet meer omheen kan. Zo verloopt ook het verhaal van de 29-jarige filmdirector Vighnesh Maharaj Peters uit het Overijsselse Witharen.

Bij geen van de filmdistributeurs in Nederland en crowdfunding-websites voor film krijgt hij een voet aan de grond. Overal wijzen ze hem af en zelfs bij Nederlands’ meest spraakmakende filmbedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans krijgt Vighnesh het volgende te horen: We hebben ernaar gekeken en we begrijpen wat u voor ogen staat met uw filmproject, maar helaas vinden wij het financieel een niet realistisch plan. Om een fantasy-speelfilm goed te maken is een budget nodig dat in Nederland op geen enkele wijze kan worden gefinancierd.

Picasso schildert mee met van Gogh

Iemand wees hem op het bestaan van het Nederlands filmfonds. Daar staat op de website het volgende: “Het Nederlands Filmfonds geeft filmmakers financiële steun bij het ontwikkelen, realiseren en distribueren van filmproducties.” Vighnesh schreef zich terstond in, vulde alle formulieren in en werd uitgenodigd voor een gesprek. De uitkomst van het gesprek was zo banaal dat de zin: “het filmfonds steunt alleen gevestigde filmdirectors.” beter zou passen op de site. De hele rit naar Amsterdam (twee uur heen en twee uur terug) was, zo bleek na dit 1½ uur durende gesprek, totaal overbodig. De uitkomst was dat ze geen jonge filmdirectors steunen omdat het risico te groot is. De bedragen zijn dusdanig groot dat alleen gerenommeerde bedrijven in aanmerking komen. Wel kon hij zich aansluiten bij een bestaand bedrijf en dan meeliften op diens succes. Dat is vragen of Picasso een beetje meeschilderd met Van Gogh zodat ze samen een subsidie kunnen krijgen.

Zelf doen

Wat doe je dan als er maar één ding is wat je echt graag wilt en waar je alles voor over hebt? Juist, je trekt je terug op je kamer en gaat heel goed nadenken hoe je dit aan gaat pakken. Dan maak je een website die klinkt als een klok, schrijft acteurs en actrices aan en zegt er eerlijk bij dat het voor een no-budget film is, maar dat ze wel een spetterende opening in Pathé Tuschinksi kunnen verwachten. En je begint gewoon. Bij iedere shooting veel foto’s maken en die op de vriendenpagina van facebook zetten.

Magie

En dan …. als langzaam de crew zich verzamelt rondom de filmdirector en de groep aangestoken wordt door diens passie en enthousiasme … gebeurd er iets magisch. Jong als hij is heeft Vighnesh de gave om het beste uit iedere acteur en actrice te halen. Iedereen wordt een beetje opgetild en speelt zijn of haar rol op zo’n manier dat ze als het ware boven zichzelf uitstijgen. Hij laat ze rennen door een weiland en vertelt dat ze op een andere planeet zijn. Hij vertelt zo gepassioneerd dat je die andere werelden voor je ziet en speelt zoals hij het voor ogen heeft.

Geen loon wel roem

Ook de magistrale muziek bij zijn films maakt hij zelf. Hij struint door youtube filmpjes om zangtalent voor zijn imponerende openingslied te ontdekken. Hij vindt ze. Niet één maar vier kandidaten. Aan de hand van hun stem gaat hij componeren. Ook hier geldt hetzelfde. Het vooruitzicht van de rode loper. Geen loon maar wel roem.

Een voorbeeld van het rotsvaste vertrouwen dat God je niet zomaar een talent geeft. Het moet eruitkomen. Als dat met veel tegenwind gepaard gaat, wordt de wil en het talent alleen maar groter. Dat dit voor Vighnesh ook zo gaat bewijst hij met zijn derde grote speelfilm.

Ontdekt over de landsgrens

Dat zijn talent over de grenzen en dan met name in Amerika wel opgemerkt wordt, is niet verwonderlijk. Amerika met zijn Hollywood en filmkenners van het eerste uur hebben een neus voor talenten. Inmiddels is Jeff Croteau, een filmjournalist uit Amerika, al twee keer bij Vighnesh op bezoek geweest en hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de ware filmliefhebbers. Ook de ontwikkelaars van de software waar Vighnesh zijn films mee maakt, zijn enthousiast over het fabuleuze talent waarmee Vighnesh hun producten gebruikt. Sommige stukken in zijn films hebben 100 tot 200 lagen boven elkaar. ‘We wisten niet eens dat zoiets kon’ zeiden de ontwikkelaars van Sony.

Wel een film voor Nederland!

Dus al met al wél een realistisch plan en ja, wel in Nederland met zijn spectaculaire luchten en dan vooral in Overijssel, want dat is een grandioze locatie voor zijn films. De V saga die hij schreef toen hij nog maar een kind was, is een echt Nederlands product met de allure van een internationale blockbuster. Gemaakt door een filmdirector die niets anders kan dan filmen. Maar wat voor een films……….

Onthou het maar. Vighnesh Maharaj Peters. Made in Holland.

De première van zijn film is op 20 oktober 2013 in Pathé Tuschinski.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.