herindeling alleen goedkoper met minder taken

Het Centrum voor de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) vroeg de Rijksuniversiteit het onderzoek uit te voeren. Korten op de bureaucratie is dus mislukt, vanwege meer lagen van controle. Dat elkaar in de gaten houden kost alleen maar meer, in plaats dat het geld oplevert.

Volgens het Coelo worden kleine gemeenten na een fusie vaak grote organisaties en komen er coördinerende taken bij. Daardoor moet er een dure managementlaag worden opgericht. De verwachtingen van het verminderen van het aantal provincies en het verdwijnen van de waterschappen zoals veel partijen willen, zijn veel te hooggespannen, zegt woordvoerder Allers in het Noodhollands Dagblad.

AbvaKabo FNV onderschrijft de bevindingen van Coelo. Volgens de ambtenarenvakbond had de gemiddelde gemeente in 2008 negen procent minder mensen in dienst dan in 2004. Bij de grootste vier gemeenten daalde de bezetting met meer dan twintig procent. De kosten aan extern personeel zijn in diezelfde periode echter gestegen van 900 miljoen euro naar 1,95 miljard euro.

Maar Allers en AbvaKabo zijn bevooroordeeld. Allers is er voor de lagere overheden, voor gemeenten en waterschappen dus. AbvaKabo dient de belangen van ambtenaren.

Het onderzoek blikt terug op de afgelopen tien jaar. In die tijd was er geld zat. En omdat gemeenten met andermans geld werken doen ze royaal waar het kan. De tijd van allerlei ambtelijke tussenlagen met controlerende en coördinerende functies lijkt – mede door de crisis – een beetje voorbij. De laatste weken is maar weer eens gebleken dat controlerende ambtenaren zelf net zo goed de fout in kunnen gaan en in Nederland waait steeds meer een wind van zelf verantwoordelijkheid nemen in plaats van er weer een controlesysteem op te zetten. De Groningse Universiteit zou in een vervolgonderzoek eens moeten doorberekenen wat een gemeentelijke herindeling opgeleverd zou hebben zonder extra managers.

Volgens econoom Sweder van Wijnbergen, voormalig topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, kan er alleen geld worden bespaard als de overheid volledige taken schrapt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.