henk aa nieuwe eigenaar van aver heino

Boerderij Aver Heino blijft een biologisch melkveebedrijf. Henk Aa, mede-eigenaar van Beaphar, heeft het bedrijf gekocht. Komend voorjaar wordt er zestig stuks jongvee gekocht, een jaar later wordt de veestapel verdubbeld. Aa: “Ik wil laten zien dat je rendabel biologisch kunt boeren. Als je ziet wat de reguliere landbouw aan gif gebruikt, dat kan ook anders.”

Aver Heino en Henk Aa kwamen bij toeval tot elkaar. De universiteit van Wageningen stopte met proeven op de boerderij en zette de opstallen te koop. Tegelijk wilde Daan Aa, zoon van Henk, eigenlijk wel wat meer directieruimte bij de Raalter vestiging van Beaphar. “ ‘Pa, je gaat me in de weg lopen’, zei die laatst tegen me. Nou, dat was wel een kentering in mijn leven”, aldus Henk Aa. “Ik heb een paar dagen nagedacht en was er toen eigenlijk ook wel uit. Biologisch boeren, dat moest het worden. Ik blijf nog wel internationaal aan Beaphar verbonden, maar treed terug uit Beaphar Raalte.”

Henk Aa en biologisch boeren, past dat bij elkaar? “Toen ik thuis kwam en zei dat ik een boerderij ging kopen, keek mijn vrouw vreemd op, maar toen ik vertelde dat het een biologische boerderij was, zei ze ‘oh, dan is het goed’. Thuis eten we al jaren alleen maar biologische producten. Dat moet allemaal geproduceerd worden. Ik krijg de kans daar nu aan mee te werken. Ik ga laten zien dat biologisch boeren rendabel is. Je moet niet uitgaan van tien procent rendement, maar dat haal je ergens anders ook niet meer tegenwoordig. Ik denk uit te komen op drie tot vier procent rendement. En dan boer ik dus biologisch. Als je ziet wat er in de reguliere landbouw aan landbouwbestrijdingsmiddelen gebruikt wordt. Dat komt dus allemaal in de kringloop terecht. Dat eten we dus allemaal op. Als je dat kunt voorkomen…”

Aver Heino krijgt straks een bedrijfsleider. Ferdy van de Kolk was de laatste bedrijfsleider onder de vlag van Wageningen, hij is dat straks onder de vlag van Henk Aa. Na het eerste jaar krijgt Van de Kolk er personeel bij. En hij zal Aa ook regelmatig op het bedrijf aantreffen. “Ik heb me voorgenomen een tot anderhalve dag in de week zelf mee te werken. Op de trekker op het land. Lijkt me mooi. Als je ziet hoe modern die trekkers tegenwoordig zijn, die hebben meer apparatuur aan boord dan een beetje auto.”

De Heinose imkers die op het bedrijf hun kassen hebben staan, blijven ook welkom. Sterker nog, de bijen gaan het er erg naar de zin hebben. Want Aa is al een volleerd biologische boer. “Ik zal vaak aan gewaswisseling moeten doen, gebruik geen onkruidbestrijders of kunstmest.” Dat is goed tegen de monocultuur, dat levert meer bloemetjes op in het land en langs de sloot. En daar zijn de bijen gek op. Aa: “Maar wat ook belangrijk is: ik heb er gewoon schik van.”