gezin keihard geraakt door regeerakkoord

Laten we in dit verhaal maar beginnen met de verhitte discussie van afgelopen week. De zorgpremie. “De regering wil een sociaal zorgstelsel, maar dat hebben we al,” aldus Van Hijum. “We hebben een heel solidair stelsel. Rijk of arm, ziek of gezond, het is in het huidige stelsel goed verdeeld. De herverdeling raakt de middeninkomens keihard. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) kost het banen en raakt het de werking van het stelsel zelf. Met het huidige stelsel kunnen verzekeraars zelf de kosten reguleren, dat moet je niet via de belastingdienst doen. Er ligt echt een heel slecht voorstel nu.”

Gezinnen met een hoger middeninkomen gaan er met dit regeerakkoord flink op achteruit volgens het Tweede Kamerlid uit Laag Zuthem. “De hypotheekrenteaftrek, de afbouw van de kinderbijslag, de afschaffing van gratis schoolboeken in het middelbaar onderwijs en wat ik heel kwalijk vind is het sociaal leenstelsel. De schuld na je studie bedraagt straks 34.000 euro.”

Ook over de schaalvergroting van gemeenten heeft Van Hijum zijn twijfels. In het akkoord staat dat het kabinet naar zoveel mogelijk gemeenten met meer dan 100.000 inwoners toe wil werken. “De afstand van het gemeentebestuur tot de inwoners wordt dan te groot. De menselijke maat raakt dan zoek.

Schaalvergroting heeft niet alleen voordelen, je krijgt ook nadelen. Het wordt niet per definitie goedkoper, een fusie kan ook geld kosten.” Van Hijum zegt hier overigens niet mee dat er niet naar efficiency gekeken moet worden. “Gemeenten de opdracht geven om meer samen te werken, is een hele goede zaak. Zo kunnen gemeenten in Salland ook best iets vaker naar elkaar kijken, bijvoorbeeld als ze Salland toeristisch op de kaart willen zetten. Maar om gemeenten nou te dwingen om naar een schaal van 100.000-plus te gaan, is voor ons een ‘no go’.”

Op de vraag wat het CDA anders had gedaan dat het huidige kabinet, antwoordt Van Hijum: “Zorgen dat gezinnen minder worden geraakt. Kijk, het CDA had ook moeilijke keuzes moeten maken. Wij hadden de rekening anders verdeeld door werken meer lonend te maken. De lonen van werkenden mogen in crisistijd best iets matiger, want dat levert ook banen op. Een zorgpremie als deze levert daadwerkelijk geen cent op. Per saldo houden we er minder werkgelegenheid en een slechtere economie aan over.”

Voor het CDA is het natuurlijk ook een zaak van herpakken na de afgelopen verkiezingsnederlaag. “We hebben de steun van de kiezer niet gekregen en dan moet je eerst vooral kritisch naar jezelf zijn. Blijkbaar is ons verhaal niet goed overgekomen. Ik merk nu wel echt een verschil met twee jaar geleden. Er is echt veel energie en drive om er weer bovenop te komen,” aldus Van Hijum.

Van Hijum heeft de komende vier jaar financiën en asielbeleid in zijn portefeuille. De euro, bankencrisis en het vreemdelingenbeleid. “Maar ik blijft ook hameren op aandacht voor de regio, onderwerpen als infrastructuur en ruimte voor de landbouw hou ik scherp in de gaten. En daarnaast natuurlijk proberen onze eigen lijn naast het regeerakkoord te behouden. Want in het politieke midden tussen de VVD en de PvdA is maar weinig van het CDA in het akkoord terug te vinden.”

In het regeerakkoord staat volgens de letter eigenlijk niks over de N35 beschreven. “Daar maakte ik me in eerste instantie zorgen over. Maar ik ben blij dat er geen megabezuiniging op infrastructuur komt, zoals de PvdA dat wilde. Dat biedt mogelijkheden voor de N35. Maar er is ook een risico: Er staat namelijk in dat er tijdswinst tegenover een investering moet staan. Die zinsnede wijst mij teveel richting de Randstad. In deze regio staan naar vergelijking minder files dan in de Randstad, dus zijn ze minder snel geneigd om geld in de N35 te steken. Bovendien moet er ook worden gelet op verkeersveiligheid en leefbaarheid. Aangezien dezelfde minister, Schultz van Haegen, op infrastructuur blijft zitten, biedt dat weinig perspectief. We hebben haar namelijk niet leren kennen als een groot voorvechter van deze regio. Toch willen we de VVD aan de belofte houden. Ze hebben een aantal dingen beloofd, er zou in geïnvesteerd worden. De N35 stond de vorige keer bijna expliciet in het regeerakkoord vermeld. Het kabinet moet deze kant op blijven kijken. Ik wil samen met Kamerleden uit deze regio, zoals Malik Azmani en Han ten Broeke, blijven strijden voor de N35.”

Natura2000

“De tekst van het regeerakkoord bevat erg veel natuur, daar ben ik niet gerust op. Met Natura2000 zijn we enorm doorgeschoten. Wij wilden juist meer ruimte voor boeren creëren en niet meer regels. Sommige regels uit Natura2000 hebben niks meer met natuurbescherming te maken. Vaak wordt vergeten dat boeren soms al generaties lang in het zelfde gebied actief zijn. Die kennen de flora en fauna uitstekend, die hebben zelf genoeg gevoel met de natuur,” aldus Van Hijum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.