geen kunstgras voor marienheem en heeten

Op die basis wil de gemeenteraad een besluiten nemen over de periode waarin kunstgras aangelegd wordt in Heeten en Mariënheem. Het lijkt al wel duidelijk dat dat kunstgras er niet komt in de periode van de huidige coalitie, want wethouder Hiemstra wond er donderdag geen doekjes om: “Ik kan niet binnen de periode 2013 tot 2016 het geld ervoor geven. Ik heb het geld nu niet.”

Ondertussen kreeg de wethouder de wind van voren van met name de oppositiepartijen, hoewel ook coalitiepartij Gemeentebelangen er geen geheim van maakte dat ze meer van de plannen had verwacht die de wethouder presenteerde. “We zijn teleurgesteld in het college. Een motie die met ruime meerderheid werd aangenomen in de raad, waarom is die niet uitgevoerd?” vroeg Jan Schokker, fractievoorzitter van GB.

De VVD opende het vuur daarna vuur. “Er moet een concrete oplossing komen voor het kunstgrasverhaal. De soap moet maar eens afgelopen zijn,” stelde Ben Nijboer die zich vervolgens tot de coalitiepartijen wendde. “Het is hypocriet van CDA en Gemeentebelangen om nu de schuld bij de wethouder neer te leggen. We hebben in juli een voorstel gedaan waar we een kant en klare oplossing boden. Dat voorstel wilden ze toen niet steunen.”

PvdA-fractievoorzitter Van der Wilt vindt het niet gek dat er in de afgelopen week een flinke discussie over het kunstgras is opgelaaid. “Terechte commotie, want of er nou een toezegging is gedaan of niet, we weten dat er op zijn minst verwachtingen bij de verenigingen zijn geschapen.”

Ook de overige oppositiepartijen deden hun duit in het zakje. “Vrijwilligers worden geschoffeerd door beloftes niet na te komen,” stelde Den Daas van Lokaal Alternatief. Jan Oostewechel van Vitaal Salland: “Een man een man, een woord een woord. Jammer dat de wethouder geen gehoor aan de motie heeft gegeven, ik ben treurig over de gang van zaken. Gemiste kans.”

Hiemstra bevond zich in een lastig parket, want hij moest de politici duidelijk maken dat de geldbomen niet tot in de hemel groeien. “Ik heb al moeite gedaan om geld te vinden voor Nieuw Heeten. Ik stel voor om de overige velden in de begroting van 2017 en 2018 op te nemen.” Met de belofte dat er een afspraak zou zijn dat er voor 2015 in elke kern kunstgrasvelden zouden liggen, maakte Hiemstra korte metten. “Die toezegging bestaat niet. Dat getal is een eigen leven gaan leiden, maar is nergens vastgelegd.” Daarnaast benadrukte hij dat hij het het geld ook niet ‘op de plank’ heeft liggen.

Een voorstel van de VVD om 700.000 euro vrij te maken om ook Heeten en Mariënheem hun kunstgrasveld aan te laten leggen, vond weinig steun bij de grotere partijen. “We zijn er absoluut niet voor om zeven ton uit de algemene middelen te halen, zeker in deze tijd,” vertelde Elly van Steen van het CDA. Schokker van Gemeentebelangen gaf de wethouder een duidelijke opdracht mee: “Vraag nou eens offertes op voor de aanleg van drie kunstgrasvelden en ga vervolgens met de verenigingen om tafel.”

D66, Vitaal Salland, Lokaal Alternatief, PvdA en 1 voor Allen steunden het voorstel van de VVD. Dat was niet genoeg om een meerderheid in de gemeenteraad te krijgen.

Wel zet de discussie over het kunstgras Gemeentebelangen voor het blok. In het verkiezingsprogramma van de partij (waarmee een grote verkiezingsoverwinning werd gehaald) staat namelijk een duidelijke regel over het onderwerp: “Kunstgrasvelden hebben de toekomst. We maken een planning in de tijd voor dorpen die dat behoeven.” Nu, anderhalf jaar voor het einde van deze regeerperiode is die planning nog ver, ver weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.