explosie waterzuivering was te voorkomen

De dienstdoende medewerker kreeg om 01.54 uur, 03.11 uur en om 07.11 uur een alarmmelding. Door onbekende oorzaak reageerde de medewerker niet op de alarmmeldingen. Tegenover het waterschap zou de medewerker verklaard hebben het alarm niet te hebben gehoord.

Het gasalarm werd veroorzaakt door een lekkage van biogas, die lekkage had door een kettingreactie in de installatie de enorme explosie tot gevolg. Dit is de conclusie van het kwaliteitszorgbedrijf KIWA dat op verzoek van het waterschap de explosie heeft onderzocht. De resultaten van het onderzoek wijzen in de richting dat biogas vanuit de gashouder door een leiding in de kelder is gestroomd als gevolg van een niet meer werkend waterslot. Dit waterslot zou als gevolg van drukschommelingen zijn doorgeslagen.

Volgens het KIWA startte het incident met (bio)gas in de leidingentunnel die uitkomt in een kelderruimte onder het gebouw. Het gasdetectiesysteem schakelde de gascompressoren, twee cv-ketels en de gasmotor uit. Ook werd de toevoer van biogas en aardgas naar het gebouw geblokkeerd. Door de doorlopende biogasproductie vulde de gashouder zich met biogas en raakte vol. Door een grote gasbel die vrijkwam, sloeg een waterslot van een condensafvoer door. Er ontstond daarna een open verbinding tussen de gashouder en de kelder. De gashouder met een inhoud van 150 m3 liep leeg in de kelder en daar ontstond een explosief mengsel van gas en lucht dat ontplofte.

Dijkgraaf Herman Dijk over de onderzoekresultaten tot nu toe: “Het blijft blijkbaar erg lastig om aan te geven wat de exacte oorzaak van de explosie is geweest. We weten nu weer wat meer. Echter, we vragen het KIWA om door te gaan met het onderzoek in de hoop dat alle vragen kunnen worden beantwoord. En het is de vraag of de oorzaak ooit helemaal duidelijk wordt”.

Het algemeen bestuur van het Waterschap Groot Salland heeft op 15 november 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van noodzakelijke korte-termijn-herstelwerken. Dit herstel is onder andere nodig om de RWZI ook in de komende wintermaanden goed te laten functioneren. Daarnaast wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om de rioolwaterzuivering weer als vanouds te laten functioneren. Hiermee zullen naar verwachting meerdere miljoenen euro’s gemoeid zijn.

De betreffende medewerker werkt momenteel nog voor het Waterschap. Dijkgraaf Herman Dijk wilde niet loslaten wat de gevolgen voor de medewerker zouden zijn. Wel heeft de dijkgraaf laten weten dat er een vervolgonderzoek naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaande is. De resultaten van dat onderzoek bevatten mogelijk aanbevelingen die ook bij andere rioolwaterzuiveringsinstallaties van Waterschap Groot Salland toegepast kunnen worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.