europees aanbesteden hou er direct mee op

In de aanbesteding van Dalfsen wordt geëist, dat meer dan de helft (65%) van je nieuws lokaal is. De gemeente heeft daarbij bedacht dat ‘lokaal’ alleen maar over de gemeente Dalfsen mag gaan. Dus zijn de Marskramer, het huis aan huis blad van de Nieuwleusense ondernemersvereniging, en De Dalfser Courant de enige bladen die voor de opdracht in aanmerking komt. Besteedt het dan niet Europees aan, zouden we zeggen. Als je vooraf al bedacht hebt wie het moet krijgen, waarom dan dat hele kostbare traject optuigen, dat zo ingewikkeld is dat je er vaak een extern bureau voor nodig hebt? (Nee, we zijn groot genoeg, we hoeven niet te fuseren.’)

Opvallende andere eis in Dalfsen dat ze hun eigen advertenties op de pagina’s twee en verder willen hebben staan. De gemeente vindt lokaal nieuws dus erg belangrijk, dat moet 65% van de advertenties bevatten, maar ze vindt haar eigen nieuws nóg belangrijker. Dat is niet, wat je noemt, helemaal causaal, die redernatie.

De gemeente Raalte besteedde haar advertenties een paar jaar terug ook op die manier aan. In die gemeente wezen de regels richting het Apeldoornse Wegener, waar de gemeente blijkbaar het liefst mee in zee ging. Iedere gemeente mag zijn eigen regels opstellen, in Raalte leidde dat een minimale omzets-eis van het bedrijf. Die had de gemeente zo hoog opgeschroefd dat jonge, startende bedrijven in elk geval geen kans hadden.

In zowel Dalfsen als Raalte worden bedrijven die een offerte uit brengen met onbenullige regels opgezadeld. Zo moet je bewijzen dat je bij de Kamer van Koophandel (dat is op zich al een instituut dat in zijn geheel weg kan) staat geregistreerd. Als de aandeelhouder een holding is, moeten ze ook van die holding een Kvk-verklaring, net zo lang tot je bij een persoon uitkomt. Dat willen ze ook van het bedrijf dat de krant drukt, opmaakt, verspreidt… Dus in plaats van even in de Kvk-registers kijken, moet een bedrijf dat een offerte uitbrengt, tien keer een bewijs inleveren. Een soort van ‘elkaar lekker bezig houden’, je begrijpt dan waarom er op kantoren altijd mensen met stapeltjes papieren heen en weer lopen.

Wat in beide aanbestedingen miste, was een digitale tak van sport. Nu schatten we het Raalter college niet zo digitaal in, maar van bijvoorbeeld wethouder Von Martels in Dalfsen komen we geregeld een tweet tegen, die kent dus het belang van social media. Waarom dan met je mededelingen alleen maar een krantenbenadering? Of zou het zijn dat gemeenten denken dat hun eigen sites goed bekeken worden. Nou, we kunnen verklappen dat mensen daar alleen de openingstijden zoeken.

Als de aanbesteding gedaan is, maakt het allemaal niet meer uit. Zo was in Raalte een belangrijke eis dat de advertenties zo compact mogelijk opgemaakt werden. Daar zie je aan de wekelijkse advertenties niets van terug. We hebben de burgemeester om uitleg gevraagd, maar daar hadden we niets mee te maken.

We hebben het hier over Europese aanbestedingen en namen de gemeentelijke advertenties als voorbeeld. De aanbesteding van het riool in het buitengebied van het Raalte veroorzaakte destijds ophef, omdat die gemeente uiteindelijk niet voor de goedkoopste koos. Ja, het is lastig als je de regels niet zo hebt kunnen formuleren dat de partij die je de opdracht gunt, niet als beste uit de verf komt.

In alle gemeenten wordt er voortdurend Europees aanbesteed, voor de aanleg van wegen, het onderhoud van plantsoenen, het bouwrijp maken van grond, de nieuw- of verbouw (dat is een grote hobby van burgemeesters) van het gemeentehuis… Gemeenten huren bedrijven in dat te organiseren, bedrijven hebben speciale afdelingen voor de offertes, en vaak is het allemaal vooraf al beklonken. Wat kost dat allemaal wel niet? Dat wordt toch allemaal in de prijs doorberekend? Het moet uiteindelijk toch allemaal via de belasting betaald worden?

Die Europese aanbestedingen zijn ondingen. Of je krijgt wie je niet wil, of je stelt de regels zo op dat de winnaar vooraf bekend is. Hou er dan toch gewoon direct mee op en kies in alle gevallen voor lokale bedrijven. Dat zijn de bedrijven die de gemeente draaiende houden.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.