eerherstel voor de neuze

vertegenwoordigers van de belastingdienst en de gemeente Hellendoorn, Teuns advocaat en zijn familie waren aanwezig: al met al een bont gezelschap van keurige huismoeders en –vaders, boefjes, boeven, stevige stappers, hooligans en autoriteiten.

Het eerste boek werd overhandigd door wethouder Ten Have van de gemeente Hellendoorn en politieman Kees Duym uit Raalte. Ten Have zorgde bijna voor een volledig eerherstel van de in zijn woonplaats Marle omstreden taxichauffeur. Want de Neuze bezorgde de autoriteiten met zijn anarchistische levenswandel dan wel veel werk; de immer correcte en innemende taxichauffeur gaf volgens haar ook kleur aan het leven.

Leo Brugman, een inspecteur van de Rijksverkeersinspectie die veertien jaar van zijn leven achter de Neuze heeft aangezeten, zou ook een woordje doen, maar werd vlak voor de presentatie opgeroepen vanwege een noodsituatie elders in het land. Na de overhandiging van het eerste exemplaar richtte Teun zich tot het publiek. “Daar sta je dan, helemaal perplex. Ik zit niet gauw om een praatje verlegen, maar ik ben diep onder de indruk. De Neuze heeft het niet altijd goed gedaan. Dat was deels de omstandigheid, deels de poen, deels, noem het maar Neuze-praktijken. Maar jullie zijn ook schuldig, allemaal met elkaar…” Deze laatste woorden waren goed voor een luid gejuich. Teun praatte verder: “Jullie zijn ook schuldig. Jullie hebben ervoor gezorgd dat er zoveel gezeur was, jullie moesten met vijftien man in een auto en jullie moesten allemaal naar huis… Maar goed, ik vergeef het jullie.” Opnieuw gejuich…

De familie van auteur Wouter Groote Schaarsberg had daarna een verrassing in petto voor hem, medeauteur Jos Westenenk en Teun: een karikatuur van het drietal, getekend door kunstenaar Rinus Bennink. En vervolgens kon het feestje losbarsten. De vaten bier waren niet aan te slepen. De formatie GTP (rond oud-Luttenberger Thomas Tijs) had het ‘Fight for your right (to party)’ van Beastie Boys omgebouwd tot een in het dialect gezongen ode aan de taxichauffeur. Bökkers dut Normaal zorgde voor hectische taferelen in de kroeg: wilde springpartijen en kapotte T-shirts.

Door het gedreun vielen flessen sterke drank van de schappen. Iedereen zong mee met hun regiohit ‘De Neuze’. “Wie bunt met de Neuze, die’s weer te late.” Het was akelig druk in de kroeg, maar goed, dat was bij Teun in de taxi vaak niet anders. De volgende ochtend dreunde het nog flink na. Niet muzikaal, maar wel in de hoofden van het overgrote deel der bezoekers.

Foto’s van de presenatie (door Steven van Olphen) vind je hierrrrrr.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.