een warme jas voor de lantaarnpaal

Eén van de lantaarnpalen langs de Almelosestraat in Raalte is klaar voor de winter. Hij heeft namelijk een warme wollen jas gekregen. De straatlantaarn staat ter hoogte van uitgaanscentrum De Leeren Lampe. De beklede lantaarnpaal is een typisch gevalletje van wildbreien.

Wildbreien werd vorig jaar verkozen tot mooiste nieuwe woord van het jaar. Het is het breien van fleurige lappen die vervolgens om of aan lantaarnpalen, straatmeubilair, bomen of andere voorwerpen in de openbare ruimte worden geknoopt om het straatbeeld op te fleuren. Ook Salland huisvest enkele van deze brei-activisten.

De internationale term voor wilbreien is yarn bombing. Waarschijnlijk is yarn bombing ontstaan in 2005 in Houston (Texas). Hier begon de groep ‘Knitta Please’ met het ophangen van halve breiwerkjes door de stad. Weggooien zou immers zonde zijn. Tevens wilden de activisten/straatkunstenaars de stad een stukje warmte teruggeven. In de loop der jaren kreeg het fenomeen navolging in andere steden en landen. In 2011 maakte ook Nederland er kennis mee. Het is een activiteit voor mannen én vrouwen. Sommige yard bombers hebben feministische motieven, voor hen staat het voor een vrouwelijke vorm van graffiti, anderen doen het gewoon voor de lol.

In Moskou heb je trouwens een heel park waar elke boom voorzien is van een warme trui. Klik hier voor een plaatje van de bomen in Gorky Park.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.