dagbesteding op de tocht door regeerakkoord

“De dagbesteding kunnen wij niet betalen,” stelt Hiemstra, die aanduidt dat die verzorging nu nog via zorgkantoren door het Rijk wordt vergoed. “Mensen moeten meer zelfvoorzienend worden. Dagbesteding moet vanaf dan door cliënten zelf geregeld worden, maar de meeste mensen hebben de draagkracht niet om dat zelf te betalen. Ook voor zorgverleners is het een zorgelijke ontwikkeling. Het gaat immers om hun inkomsten.”

De grootste zorg van Hiemstra is echter de cliënt zelf. “De cliënt komt zonder dagbesteding moeizamer de dag door, die kan zo een minder zinvol bestaan ervaren.”

Samen met zorgaanbieders en zijn collega Wout Wagenmans gaat Hiemstra in 2013 om tafel. “We gaan dit voorjaar kijken naar de toekomst van de organisaties. Het Rijk schaft immers ook de huishoudelijke voorzieningen en verzorgingshuizen af. Het gaat heel erg hard richting ‘mensen moeten het grootste deel zelf maar uitzoeken’. “

Naast dagverzorging gaat er nog veel meer zorg op de schop door het regeerakkoord. Zo verdwijnt de vergoeding van huishoudelijke hulp per januari 2014 (een jaar later voor wie het nu al krijgt), de AWBZ-begeleiding per januari 2015 en als onderdeel daarvan de dagbesteding per januari 2014.”

Hoe de leegte die deze bezuinigingen achterlaten opgevangen moeten worden, zijn een pittig vraagstuk voor Hiemstra. “Maar misschien dat de MFA’s (dorpshuizen) en vrijwilligers daar een rol in kunnen krijgen.”

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat cliënten binnenkort veel meer zelf moeten doen, meer verantwoordelijkheden in hun dagbesteding krijgen en professionals een andere denkwijze moeten gaan hanteren. De professionals moeten namelijk niet direct werk overdragen aan zorginstellingen, maar eerst kijken of er buren, familie of vrijwilligers zijn die een deel van die taken over kunnen nemen. Ook zegt Hiemstra te willen kijken naar het collectief inkopen van voorzieningen.

In de gemeente Raalte maken meer dan 500 mensen gebruik van AWBZ-voorzieningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.