buitengebied heeft glasvezel het hardst nodig

Marc Crans van Reggefiber, dé glasvezelboer van de regio, verwacht dat de politiek gaat besluiten er een driedeling van de maken. Hij vermoedt dat de politiek een deel van de kosten voor haar rekening zal nemen, hierover zijn echter nog geen harde uitspraken gedaan. Daarnaast zal de bewoner van het buitengebied er een deel bij moet doen en dat de leverancier van glasvezel aan huis dat andere deel moet doen. En of dat dan Reggefiber moet zijn? “We zijn een commercieel bedrijf, hebben meer baat bij de bebouwde omgeving, willen onze ogen niet sluiten voor het belang van de bewoners van het platteland, maar doen geen uitspraken over onze participatie. Op dit ogenblik zijn er wel gesprekken met bewonersinitiatieven en bewonersparticipaties, deze zouden gebundeld kunnen worden tot coöperaties.”

Maar het belang is groot, vindt Crans. “Op het platteland ligt gaan kabel, dus de afnemer heeft daar geen keus. Je móet afnemen via de telefoonlijn. En vooral als je wat verder van een kern afwoont is het niet ongebruikelijk dat je nog niet eens een uploadsnelheid van 2MB haalt.” Daar kun je niet eens fatsoenlijk Uitzending Gemist mee terug kijken. “En je blokkeert ook nog de reguliere telefoonlijn.”

Dat trage internet op het platteland is dus bijna niet meer te rijmen met de behoefte die ook dar aan internet is. Niet alleen in ‘het voorhuis’ van de boerderij, maar ook bedrijfsmatig, wordt steeds meer apparatuur op het platteland door computers aangestuurd.

Het kostenplaatje van om en nabij de 3000 euro per aansluiting is gebaseerd op 70% deelname en het is een gemiddelde van alle aansluitingen, zodat de verst weg gelegen boerderijen niet op onbetaalbare tarieven uitkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.