boeiende lezing luijters in bibliotheek wijhe

In de bibliotheek aan de Langstraat in Wijhe werd woensdagavond 7 november een lezing gegeven door de schrijver en recensent Guus Luijters uit Amsterdam. Voor een beperkt, maar geboeid gehoor vertelde hij over de totstandkoming van het boek ‘In memoriam’. In dit boek, dat begin dit jaar verscheen, worden bijna 18.000 voornamelijk Joodse kinderen beschreven die door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Van zo’n 3.000 kinderen is ook een foto toegevoegd.

In de visie van Luijters geeft dit boek de kinderen die hier beschreven worden een gezicht en worden ze aan de vergetelheid onttrokken. In 1995 was in Frankrijk al een soortgelijk boek verschenen, samengesteld door Serge Klarsfeld. Toen dit in Nederland niet gebeurde, nam Luijters deze taak op zich, wat later geholpen door Aline Pennewaard.

Luijters nam de toehoorders mee naar straten in Amsterdam waar deze verdwenen families hebben gewoond en met name door zijn verhalen over de kinderen, werd het een bijna tastbaar beeld. Na het verschijnen van het boek kwam hij ook in contact met de historicus J. Veerman uit Wijhe en bezocht hij het huis waar Hertha Aussen tot haar deportatie gewoond heeft.

Na de pauze ging Luijters in op vragen uit het publiek en vertelde hij in het kort waar een andere grote liefde, de Franse literatuur, vandaan is gekomen. In zijn afsluiting kondigde hij aan bezig te zijn met een project waarin hij wil proberen alle herinneringen uit zijn vroege jeugd in een boek te vangen. Het boek ‘In Memoriam’ en andere boeken van Guus Luijters zijn te leen in de bibliotheek.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.