van dedemplein in wijhe officieel in gebruik

Het voormalige gemeentehuisplein in Wijhe is vernoemd naar Frederik Gijsbert baron van Dedem. Dinsdag is de geschiedenis rondom Frederik Gijsbert baron van Dedem in relatie tot Wijhe uit de doeken gedaan door Henk Boom, auteur van het boek ‘Onze man in Constantinopel’. Hierbij waren aanwezig: het college van B&W, Sander van Dedem en zijn vrouw, de heer Freerk Kunst van de Historische vereniging Wijhe en een vertegenwoordiger van het Historisch Centrum Overijssel en medewerkers van de gemeente die betrokken zijn geweest bij de naamgeving van het plein. Hiermee heeft het plein officieel zijn nieuwe naam gekregen.

Met ‘Onze man in Constantinopel’ wordt een boeiend beeld geschetst van de omstandigheden waaronder Frederik Gijsbert van Dedem zijn diplomatieke werk tussen 1785 en 1808 moest verrichten in de hoofdstad van het Osmaanse Rijk. Het is het verhaal over een Overijsselse baron die met grote volharding zijn taak als ambassadeur vervulde in de jaren dat de Turkse suprematie tanende was. Tegen die achtergrond van oorlogen, oproer en politieke onzekerheden beschrijft de auteur het ongemakkelijke leven van een edelman, die de toren van de Nicolaaskerk in Wijhe inruilde voor de minaretten van de moskeeën in Constantinopel. Gedurende zijn leven bouwde hij een niet te overtreffen staat van dienst op. In 1820 is hij op 77 jarige leeftijd in zijn kasteel De Gelder overleden. Het verslag over zijn leven heeft een hoog journalistiek gehalte met veel feiten, citaten en anekdotes. Het is het verhaal van een buitenlandcorrespondent die de lezer via archieven en bezoeken ter plekke meevoert naar de roerige tijd waarin Frederik Gijsbert baron van Dedem leefde.

Henk Boom (1945) is journalist. Hij werkte sinds 1987 als correspondent voor diverse bladen met Madrid als standplaats. Daarnaast is hij van vele publicaties met historische thema’s. Zijn boek ‘De Grote Turk’, dat werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs, is intussen vertaald in het Duits en het Turks. In november is Boom, samen met turkoloog prof. Erik Jan Zürcher en de van oorsprong Iraanse schrijver Kader Abdolah, uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen op de Internationale Boekenbeurs van Istanbul.

De presentatie van het boek vindt plaats op woensdag 10 oktober 2012 om 17.00 uur in het museum TwentseWelle in Enschede. Tegelijkertijd wordt de tentoonstelling over het leven van Frederik Gijsbert van Dedem feestelijk geopend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.