sjaak sleiderink wint eerste grand prix csi salland

De allereerste editie van CSI Salland gaat met een bijzondere afsluiting de boeken in. In de Rabobank Grote Prijs maakte de omroeper een vergissing in de barrage, waardoor Charlotte Verhagen twee barragerondjes moest rijden. In de tweede rit zette ze de aller-snelste tijd neer, maar toen de balk op de laatste oxer viel ging Sjaak Sleiderink uit Weerselo met de zege aan de haal.

Charlotte Verhagen was degene die in de barrage met vijf deelnemers het spits afbeet. Ze had Acodetto (v. Acobat II) voortreffelijk aan het springen, ze doken schuin over de voorlaatste steil en toen voltrok er een sportief drama. “En foutloos”, galmde het door de speakers. Charlotte Verhagen moest de laatste Rabobank oxer nog springen, maar was zo in verwarring dat ze haar rit al beëindigd had.

Na crisisberaad bij de jury werd besloten dat Charlotte Verhagen als allerlaatste haar barrage nog eens mocht rijden en dat alleen een fout op de laatste hindernis zou meetellen. Dat bood kansen, want haar eerste rit was nooit snel genoeg geweest voor de overwinning. Charlotte Verhagen sprong opnieuw foutloos tot en met de laatste hindernis. Ze was zelfs sneller dan Sjaak Sleiderink, maar toen viel uitgerekend de enige balk die haar berekend zou worden.

“M’n paard is heel slim. Hij had het rondje al een keer gelopen en hij dacht dat hij na de voorlaatste sprong klaar was. Hij zocht de laatste hindernis niet op. Ik moest hem overtuigen dat we er nog één moesten springen”, vertelt Charlotte Verhagen, die uiteindelijk vierde werd. “Tjsa, het is een raar verloop. Ik baalde er eerst wel van, maar de jury bood een prima oplossing aan. Ik kon hierdoor m’n tijd verbeteren. En uiteindelijk ben ik heel blij met hoe Acodetto sprong. Dit was mijn eerste Grote Prijs met hem en dan is vierde worden eigenlijk heel mooi”, vat de jonge amazone het sportief op.

Voor Sjaak Sleiderink kon het weekend niet meer stuk. Op zaterdagavond won hij het Six Bar springen samen met een Italiaanse en vanmiddag stond hij weer vooraan. Dit keer met La Toya (v. Le Cou Cou) van Jeroen Dubbeldam en de gebroeder Schröder. “Ze sprong fantastisch. Ze deed het elke dag beter. Ik rijd haar nog maar een half jaar en we gingen al heel snel naar het EK, waar we individueel vijfde werden. Vorige week nam ik haar voor het eerst weer mee na het NK en reden we een ZZ oefenrondje om erin te komen. Dat indoor rijden is toch een omschakeling, voor ruiter en paard. De hindernissen volgen elkaar snel op en alles komt kort uit de wending. Dat was ook wat de Grote Prijs zo moeilijk maakte, in combinatie met de krappe tijd.”

Sjaak Sleiderink hoopt na deze overwinning nog een stapje hoger te kunnen zetten. “Nog grotere wedstrijden rijden. Dat is het doel. Ik ben nu twintig en wil hogerop. De grens van La Toya is ook nog niet bereikt”, vertelt de ambitieuze winnaar.

De tweede prijs ging naar Dennis van den Brink met Wennemars (v. Karandasj), die slechts 0,2 seconde te langzaam was. Het derde geld ging naar Harrie Wiering, die een fout opliep met World Wide (v. Corland). Robert Vos sloot de topvijf met Carat (v. Cardento). Van de 65 deelnemers haalden er slechts vijf de barrage.

CSI Salland kent in elk geval volgend jaar een vervolg. Jeroen Bakker, voorzitter van De Heemruiters, noemt zich een tevreden man. “Naar mijn smaak is er een goede basis voor 2013. De aftrap is geweest. Ik heb veel ruiters gesproken die positief over het evenement waren en we gaan binnenkort evalueren, want er zijn natuurlijk verbeterpunten. Naar ons idee werd het evenement door de ruiters en toeschouwers gedragen. We hadden vandaag tijdens de Grote Prijs ook een leuk en enthousiast publiek, dat met de ruiters meeleefde. We kijken er naar uit om een tweede editie te organiseren!”

Uitslag zondag 6 oktober 2012

1.45m Rabobank Grote Prijs van Salland

1.Sjaak Sleiderink (NED), La Toya, 0/0-34.35

2.Dennis van den Brink (NED), Wennemars, 0/0-34.56

3.Harrie Wiering (NED), World Wide, 0/4-32.52

4.Charlotte Verhagen (NED), Acodetto, 0/4-33.70

5.Robert Vos (NED), Carat, 0/12-36.49

6.Ben Schroder (NED), Urban Hero, 1-60.02

7.Line Raaholt (NOR), Blue Thunder, 1-60.34

8.Jeroen Dubbeldam (NED), BMC Van Grunsven Whisper, 1-60.94

9.Morten Djupvik (NRO), Zariena, 1-62.14

10.Don Willemsen (NED, Sid, 1-62.98

10.Hilde Woudstra (NED), Titania, 1-62.98

staging2.csisalland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.