salland stimuleert werken in de techniek

Het Sallandse bedrijfsleven, het regionale onderwijs en de lokale overheden stimuleren gezamenlijk het werken in de technieksector. Zo vindt er op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober de zevende editie van de Techniekdag Onderwijs Salland plaats. Verder krijgt het Carmel College Salland een zogeheten duurzaamheidscentrum, een centrum dat moet uitgroeien tot een technisch experimenteer-, leer- en werkcentrum voor Salland.

Techniekdag Onderwijs Salland

Dit evenement is inmiddels een begrip geworden bij leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen en leerlingen van de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs. Ook hun ouders blijken zeer geïnteresseerd te zijn in de techniek binnen de bedrijven anno 2012 en velen gaan dan ook mee met hun kind tijdens de Techniekdag Onderwijs Salland.

Dit jaar zijn de locaties in Broekland en Raalte. Deelnemende bedrijven in Broekland zijn Bruggeman Mechanisatie, Schrijver Stalinrichting, Buiting Staalbouw en Nijhof Installatietechniek. In Raalte nemen de volgende bedrijven deel: Klink Nijland Bestratingen en Milieutechniek, Computerbedrijf Azerty, Bouwbedrijf Vosman en Buwie schilderwerken. De opening wordt op vrijdag 12 oktober om 18.00 uur verricht bij Nijhof Installatietechniek in Broekland door wethouder Gosse Hiemstra van de gemeente Raalte en René Vrijhoef, directeur van de Gerardus Majellaschool in Broekland.

Wethouder Gosse Hiemstra vindt het een ontzettend goed idee om leerlingen eens in de keuken te laten kijken bij een aantal technische bedrijven. “Techniek is overal. Of je nou met je Iphone, Ipod of Ipad of laptop bezig bent, met de fiets of auto op pad bent, het licht aan doet of een apparaat oplaadt, iedereen komt elke dag met techniek in aanraking. Maar je hebt voor die techniek wel mensen nodig die het bedenken, ontwerpen, maken, installeren of gebruiken. Technische bedrijven staan te springen om goed opgeleide mensen en daarom is deze techniekdag een prima mogelijkheid om leerlingen vroegtijdig kennis te laten maken met de talrijke mogelijkheden in de technieksector.”

Duurzaamheidscentrum

Het duurzaamheidscentrum van Carmel College Salland moet uitgroeien tot een technisch experimenteer-, leer-, en werkcentrum voor Salland. De leerlingen komen er in aanraking met innovatieve vormen van techniek, die zowel voor jongens als voor meisjes een aansprekend beeld schetsen van de duurzame toekomstmogelijkheden. Het centrum wil o.a. het huidige klassieke beeld van techniek met het daarbij behorende imago vervangen. Veel mensen denken dat techniek vies en zwaar werk is, maar de fabrieken waar ze chips voor computers maken zijn de schoonste bedrijven van de wereld. Carmel College Salland werkt binnen het duurzaamheidscentrum samen met Deltion, Landstede en Windesheim, zodat de leerlingen die jong kiezen voor techniek ook een doorlopende leerlijn tot HBO-niveau in de buurt hebben.

Het duurzaamheidscentrum is een van de dertien projecten die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gehonoreerd. Het centrum krijgt drie jaar ondersteuning, maar is tegelijk zo ingericht dat het na vijf jaar geheel op eigen benen moet staan. De deelnemers aan het centrum hopen meer jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan in techniek en meer vaklieden op te leiden conform de regionale vraag van de arbeidsmarkt.

Naast de scholen werken ook het bedrijfsleven en de gemeente Raalte mee voor kwalitatief sterk technisch onderwijs. Het bedrijfsleven zet haar deuren open voor stageplekken, zodat een belangrijk deel van het leren buiten de muren van de school plaatsvindt. De uitdaging is nieuwe samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen te stimuleren, het praktijkleren praktischer, realistischer en innovatiever te maken.

Ook de Raalter wethouder Gosse Hiemstra ondersteunt dit project van harte. “De vraag van het bedrijfsleven naar technisch geschoolde vakkrachten op middenniveau groeit. Het dreigend tekort aan personeel hangt als een donkere wolk boven het hoofd van de ondernemers. Hierdoor wordt het voortbestaan van sommige bedrijven zelfs bedreigd. Aan de andere kant ziet het onderwijs dat het aantal leerlingen in de techniek terugloopt. Om maatschappelijke schade te voorkomen en de ontwikkeling van de regionale economie in de provincie Overijssel te verbeteren is dit project dan ook van groot belang.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.