ruim 600 bezoekers bij open dag ivoor

De open dag bij Ivoor op zaterdag leek letterlijk in het water te vallen, maar toen de middag aanbrak en de deuren opengingen, brak ook de zon door en dat resulteerde uiteindelijk in meer dan 600 bezoekers.

Ivoor is een woon-zorgcombinatie op het platteland, even ten noorden van Raalte. De organisaties KOOS kinderopvang, Zozijn, Trias Jeugdhulp en ROC Landstede hebben elk hun eigen gebouw, maar proberen zoveel mogelijk samen te werken en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. De open dag werd daarom georganiseerd door Landstede Studenten van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Een bezoekje aan deze open dag leerde dat allereerst het parkeerprobleem bij Ivoor (daar is geen plaats voor honderden auto’s) werd opgelost door de parkeerplaats bij de Linderte te gebruiken en vandaar af konden bezoekers met de paardenkoetsen van het Vossenspan gebracht en gehaald worden.

Op de woning van Zozijn na, waar 16 mensen wonen, waren alle gebouwen open. Bij KOOS waren drie kinderdagverblijfgroepen en één BSO groep. Waar wenselijk werken ze samen met Trias, bijvoorbeeld door sommige kinderen van Trias op bepaalde tijden in de kinderopvanggroep van KOOS mee te laten draaien. Ook blijkt Lianne Voorhorst, als medewerkster van KOOS de paardrijlessen niet alleen voor haar organisatie te verzorgen, maar ook voor Trias en Zozijn. Bij Trias zie je twee dagbehandelingsgroepen en er is ook een schoolklas die twee dagen per week wordt gebruikt. Zozijn heeft naast een woon-unit ook dagbesteding. Er is bij Rustiek een huiskamersfeer terwijl er bij Aventurijn prachtige kunstwerken worden gemaakt, waarbij de nadruk ligt op keramiek. Ook in de kas vindt dagbesteding plaatst. Zozijn heeft tevens een logeerhuis bij Ivoor.

Landstede heeft drie lokalen en een kleine kantine en probeert de lessen die hier gegeven worden direct te koppelen aan de praktijk. Het zijn dan ook de Zorg en Agogische opleidingen die hier de meeste lessen hebben. De opleiding Groen&Dier heeft zelfs een lokaal helemaal ingericht voor de paraveterinaire lessen.

De kassen, de moestuinen, de boomgaard en de stallen zijn voor algemeen gebruik. Er zijn geiten, konijnen en paarden. In en om de kas hebben alle organisaties hun eigen stukje grond voor eigen gebruik en wordt er voor het Landstede restaurant in Zwolle van alles gekweekt. Onder de naam ‘Van Sallandse Bodem’ zijn er ook diverse producten te koop. Aventurijn en de kas zijn doordeweeks open en de daar gemaakte producten worden dan verkocht.

Terwijl de volwassenen tijdens de open dag alle informatie krijgen bij de verschillende organisaties en na verloop van tijd weer naar huis willen, zijn het juist de kinderen die nog langer willen blijven. Ze rijden op de pony’s, doen oud-Hollandse spelletjes, springen op het springkussen, knutselen, laten zich schminken en doen zich te goed aan de hapjes, suikerspinnen en poffertjes of melken de koe, die geen melk geeft, maar limonade.

Ivoor blijkt al met al een prachtig project waarin de bewoners en cliënten dichter bij elkaar en bij de natuur worden gebracht.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.