raalte wil duidelijker reclameregels maken

Het Raalter college van B&W wil duidelijker regels opstellen voor het plaatsen van reclameborden langs de weg. Organisatoren van verschillende evenementen lopen regelmatig tegen ambtelijke regeltjes aan, voor het plaatsen van aankondigingsborden. Het meest recente voorbeeld daarvan is de Sallandse Wandelvierdaagse die reclameborden op last van de gemeente moest verplaatsen. Uniek is het wandelevenement niet, want ook de organisatie van de Ponyweek, Helami, moest reclameborden verplaatsen.

De gemeente wil simpelweg geen reclameborden in het buitengebied toestaan. “Vervuiling,” zo omschrijft wethouder Wagenmans de borden in het buitengebied in het kort. Piet Zoon valt hem bij. “Het is ook niet zo dat we het voorheen toestonden of gedoogden. Afgelopen jaar hadden onze handhavers andere prioriteiten,” stelt de burgemeester.

Organisaties worden volgens Zoon op vriendelijke wijze aangeschreven om de borden te verplaatsen. “En als daar geen gehoor aan gegeven wordt, doen we het op kosten van de organisatie. Die borden zijn gewoon niet passend in het buitengebied en worden ervaren als beeldvervuiling.”

Zoon: “We willen nu meer duidelijkheid in de regels scheppen, samen met de organisaties een algemeen kader vormen. Nieuwe spelregels maken, zeg maar. Dat betekent overigens niet dat we de regels zonder meer gaan verruimen.”

Zoon neemt als voorbeeld het stuk weg tussen de N35 en de Zegge in Raalte. “Dat werd verloederd gebied door de hoeveelheid reclame. Dat komt de verkeersveiligheid ook niet ten goede. Onze lijn is dat dat niet kan.” Inmiddels heeft er een gesprek tussen Piet Zoon de voorzitter van de Wandelvierdaagse plaatsgevonden. “Ik heb meneer De Bont duidelijk gemaakt dat er binnen de bebouwde kom in goede samenspraak veel kan.” De Bont probeerde volgens Zoon de borden in het gesprek te laten gedogen, maar daar wilde de gemeente niet in mee.

“Gelijke monniken, gelijke kappen. Toen we hem vertelden dat ook het Sallands Cross Circuit borden moest verplaatsen en we organisaties als gelijken willen behandelen begreep hij het. Je kunt als gemeente niet altijd 1 op 1 gelijke zijn met je organisaties.”

Wanneer het college van B&W met voorstellen voor nieuwe en duidelijker spelregels naar de gemeenteraad komt, is nog niet bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.