presentatie de neuze en andermans zaken

‘De Neuze en andermans zaken’ is de titel van het boek dat Jos Westenenk en Wouter Groote Schaarsberg uit Luttenberg hebben geschreven over de roemruchte taxichauffeur Teun ‘de Neuze’ Stevens. Zaterdag 3 november wordt het boek gepresenteerd tijdens een feestavond in café De Schoenmaker in Luttenberg. Naast de overhandiging van het eerste boek aan Teun staan er optredens op het programma van Bökkers dut Normaal en GTP met Thomas Tijs. DJ Harry Holtmaat zorgt voor (hard)rockklassiekers. De voorverkoop begint op donderdag 4 oktober.

“Iedereen is welkom”, vertelt Jos. “Maar in het bijzonder alle oud-klanten en medewerkers van Teun. We hopen er een echte reünie van te maken.” De Neuze is voor veel van zijn vaste klanten een cultheld. Vanaf het begin van de jaren tachtig manifesteerde de Marlenaar zich als taxichauffeur in het Sallandse. Zijn eerste klanten kwamen uit Luttenberg. Teun zag het als zijn missie om ervoor te zorgen dat de Sallandse jongeren veilig thuis kwamen na een avondje stappen. De Neuze was razend populair bij zijn klanten. Dat kwam deels voort uit opportunistische motieven.

Bij Teun in de taxi kon en mocht namelijk alles. Het leidde onder andere tot legendarische stapelpartijen. Dat zijn materieel vaak niet het beste was en zijn planning nogal eens gaten vertoonde, droeg ook bij aan zijn reputatie. Maar ook zijn onverstoorbare en goedmoedige karakter maakte hem populair. Niemand die lang kwaad op de Neuze kon blijven, ook agenten niet. Met meerdere vriendengroepen bouwde hij een relatie op die verder ging dan taxirijden alleen.

Aangezien de klandizie groeide en groeide, reed Teun al snel met meer auto’s en busjes op de weg dan zijn vergunningen hem toestonden. Zijn ambities zouden hem veel kosten. Ze leidden tot conflicten met de politie en de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Wierden en Raalte, executieverkopen en uiteindelijk zijn faillissement. Ook zijn huwelijk ging er aan onderdoor. Daarna koos hij voor de illegaliteit. Zijn gebruik van het erf van zijn ouderlijk huis zou vervolgens leiden tot meerdere ontruimingen. Door zijn rol in de videoclip van ‘Het busje komt zo’ van Höllenboer groeide hij midden jaren negentig uit tot de bekendste ‘snorder’ van Nederland. Maar die clip alarmeerde ook de autoriteiten die vervolgens nog fanatieker jacht op hem maakten. Dat zou er aan bijdragen dat de Neuze achter de tralies belandde. Het zou niet de laatste keer zijn. Maar niemand die de Neuze van de weg kon houden. En ook nu, bijna 65 jaar oud, ziet hij het nog steeds als zijn missie om jongeren te bewaren voor alcoholgerelateerde ongelukken. Dat gaat niet altijd chique, dat gaat niet altijd volgens de regels, maar de Neuze rijdt door.

In totaal komen in het boek zo’n 150 mensen aan het woord over de Neuze: oud-werknemers, agenten, ambtenaren, een inspecteur van de Rijksverkeersinspectie, horecamensen, zijn broer en schoonzus, zijn kinderen, maar ook leden van diverse kameradengroepen uit Salland en Twente die de Neuze als vaste chauffeur hadden. Aan de hand van hun verhalen schetst het boek een beeld van de mores in het stapleven van de jaren tachtig en negentig en de zero’s. Van rockers uit Luttenberg, Lemelerveld, Dalfsen en Wijthmen tot metalheads uit Haarle, van boerenjongens uit Vilsteren tot høkers uit Heeten, van FC Twentehooligans uit de regio rond Vroomshoop en Den Ham tot een carnavalsclub uit Heino.

Ook de schaduwzijdes van Teuns handel en wandel komen aan de orde. De gevolgen voor zijn ouders, ex-vrouw, kinderen, schoonzus en broer, zijn mislukte zakelijke avonturen, de ontruimingen en de ontelbare rechtszaken. Maar bovenal is het een boek vol met sterke verhalen. Soms grappig, soms tragisch, soms knullig, soms ronduit shockerend. Seks, drugs, alcohol en rock ’n roll op z’n Sallands en Twents.

Speciaal voor de presentatie komt er een verwarmde tent bij de Schoenmaker te staan. De entreeprijs bedraagt 5 euro. Iedereen die heeft meegewerkt aan het boek, krijgt een uitnodiging die goed is voor gratis entree. Kaarten voor de boekpresentatie zijn verkrijgbaar bij Café de Schoenmaker in Luttenberg en De Smulbaai in Heino. Kaarten reserveren, is mogelijk via staging2.deneuze.nl. Ook het boek kan via deze website worden besteld. Vanaf 5 november ligt het in de winkels. De verkooppunten staan binnenkort op de website. Aanvang is om 21.00 uur.

Meer informatie op staging2.deneuze.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.