oude fotos trekken honderden bezoekers

De Schoolstraat in Raalte met rotonde, de oude De Zwaan, oude pastorie, Mariaschool, Landbouwwinterschool, Herenstraat, Grotestraat, een reeks van oude advertenties van grotendeels nu verdwenen winkels, reclame-artikelen en nog veel meer zaken waren uitgestald.

Elke bezoeker kon met gemak een half uur en meer doorbrengen alvorens elke tentoongestelde foto grondig bestudeerd was. En daarna kwamen de discussies op gang. Bezoekers onderling die meenden te weten waar een foto gemaakt was. En er dan volgens een andere bezoeker net even naast zaten. Ook vele herinneringen die aansloten op de foto’s werden opgerakeld en gedeeld.

Als de fraai opgezette expositie een ding heel duidelijk maakte is dat Raalte heel slecht met z’n oude historie is omgesprongen. Wie kritisch om zich heen keek, kon met moeite nog een gevel vinden die vandaag de dag nog bestaat.

De expositie leverde niet alleen bezoekers op. Ook brengers van het goede nieuws. Bundeltjes oude foto’s, bij diverse inwoners van Raalte opgedoken uit de befaamde oude doos. Foto’s van verdwenen plekjes, groepsfoto’s, optochten en noem maar op. Het Sallands oogstfeest, maar dan net even anders. In dit geval geen produkten van het land, maar afkomstig uit oude camera’s, die flink bleken te hebben geoogst…

De animo bleef niet beperkt tot oud en oudere Raaltenaren. Ook veel jongeren kwamen kijken. De Historische Vereniging Raalte en Omstreken, waarvan Jos Segbers ook lid is, gebruikte de gelegenheid om ook zelf aan de weg te timmeren. Zo konden bezoekers kwartaalbladen van de vereniging inzien en eventueel kopen. Ook boekjes waaraan leden van de vereniging hebben bijgedragen, zoals die over de belastingen en Angeli Custodes, lagen ter inzage, en konden worden aangeschaft.

Voor Jos Segbers was de enorme interesse in zijn verzameling aanleiding om alweer nieuwe plannen te smeden voor een volgende expositie. Want behalve verzamelen boeit het hem ook om de beelden met anderen te delen.

Elders in Raalte waren in het kader van ‘Raalte in Beeld’, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Fotoclub Salland ook verschillende foto-exposities te bezoeken. Al met al een fotografisch weekendje in Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.