met een boete en verlichting op pad

Wie die de komende tijd zonder werkende fietsverlichting rondrijdt en daarvoor wordt bekeurd, ontvangen van de politie een ‘thuiskomers-verlichtingssetje’, zodat ze toch verlicht over straat gaan. Tot 11 december loopt de verlichtingsactie en zal er streng worden gecontroleerd in onder meer Salland. “We willen benadrukken dat wij mensen die zonder verlichting rondrijden niet meer eerst een waarschuwing geven. We schrijven direct een mini-proces verbaal uit. De bekeurden kunnen rekenen op boetes van minimaal 45 euro”, zegt Henk Gerdes coördinator team verkeer van de politie IJsselland.

Om te voorkomen dat de mensen die een bekeuring hebben gekregen uiteindelijk nog steeds onverlicht naar huis rijden, heeft de politie bedacht om ze het noodverlichtingssetje aan te bieden. “De ledlampjes zijn heel makkelijk met een elastiekje aan het stuur en aan de achterkant van de fiets te bevestigen. Op die manier wordt men toch gezien en kunnen ongelukken worden voorkomen”, zegt Gerdes. Hij benadrukt dat het wel de bedoeling is dat de mensen thuis hun niet werkende fietsverlichting repareren. “Het is echt een noodsetje wat je niet constant moet blijven gebruiken.”

De controles zullen op diverse plaatsen in het werkgebied gericht gehouden worden. “Als er bijvoorbeeld veel klachten zijn van mensen uit een bepaalde buurt dat ze bij scholen kinderen zonder deugdelijke verlichting zien fietsen, zetten we daar vanuit de politieteams gericht op in door controles te houden.” Met de extra aandacht voor deugdelijke fietsverlichting, hoopt de politie dat er minder aanrijdingen zullen plaatsvinden tussen automobilisten, die fietsers vanwege hun gebrekkige of helemaal niet werkende verlichting over het hoofd zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.