kroesewevers op koers in salland

Ondernemen is vooruit kijken; een goede accountant weet dit als geen ander. Om die reden zette KroeseWevers twee jaar geleden al de stap naar een efficiëntere bedrijfsvoering door de kantoren Deventer en Raalte samen te voegen tot KroeseWevers Salland. De centrale administratie kreeg een plek in Deventer en de vestiging Raalte werd voornamelijk ingericht als servicekantoor. “Een strategische keuze waar zowel onze klanten als wijzelf profijt van hebben”, zeggen de Raalter adviseurs Rob Kroeze en Martijn van Dijk. Maar KroeseWevers gaat verder. Begin dit jaar introduceerde het kantoor een instrument om ondernemers meer inzicht te geven in hun eigen onderneming: KOERS. “Een uniek product waarmee we als accountants perfect in kunnen spelen op de verschuivende vraag in onze markt.”

Het vak van accountants verandert. Ondernemers zijn veel beter op de hoogte van hun financiële situatie als vroeger en verwachten meer dan enkel een jaarrekening. KroeseWevers speelt hier op in met een innovatief product in de accountancybranche: strategisch analysemodel KOERS. Een programma dat ondernemers handvatten biedt om structureel en systematisch na te denken over de strategie van hun onderneming. Voor de ontwikkeling werd een samenwerking aangegaan met de Universiteit Twente en TSM Business school. Martijn van Dijk: “Het is een diagnose-instrument, specifiek toegesneden op het MKB. Daarmee hebben onze adviseurs handvatten om samen met de ondernemer op een systematische en structurele wijze zijn bedrijf door te lichten. Het brengt de kansen en bedreigingen voor de organisatie overzichtelijk in beeld op de volgende deelgebieden: omgeving & fase van de onderneming, strategie, financieel, markt & netwerk, organisatie, HRM en personeel.”

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om met KOERS aan de slag te gaan. Bij groei of krimp van de onderneming, maar ook bij verwachte wijzigingen in de marktomstandigheden. Rob Kroeze: “De primaire insteek hoeft lang niet altijd financieel rendement te zijn. Het kan bijvoorbeeld heel zinvol zijn om te investeren in het welzijn van je werknemers en zo het ziekteverzuim of personeelsverloop te reduceren. Of om eens uitgebreid in kaart te brengen wat je nabije concurrentie doet om hier beter op in te kunnen spelen. Maar uiteindelijk komt een beter inzicht in dergelijke zaken het rendement van de organisatie ook weer ten goede.”

Het model is modulair opgebouwd, zodat de ondernemer ook enkel een specifiek deelgebied kan kiezen waar voor hem nadruk of behoefte ligt. Bovendien is KOERS toepasbaar op elke branche, bedrijfsgrootte en vraag. Het traject begint met het samen doornemen van een uitgebreide vragenlijst. Van Dijk: “Vaak loop je in dat stadium al tegen allerlei hiaten en of vraagstukken aan en ontstaan interessante discussies die veel verder gaan dan enkel cijfermatig. Automatisch kom je daardoor veel dichter bij je klanten te staan.”

De bevindingen worden weergegeven in heldere grafische modellen en overzichten. Op basis van de diagnose kan de ondernemer samen met de adviseur concrete afspraken maken over vervolgstappen. Op bepaalde terreinen, zoals HRM en financieel, kan KroeseWevers rechtstreeks ondersteuning bieden. Voor overige deelgebieden zijn er contacten met andere partijen. Kroeze: “In dat geval houden we echter wel een vinger aan de pols. En… we komen weliswaar met concrete plannen en voorstellen, maar het zijn wel ondernemers: uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”

Van Dijk: “Wij denken dat we met dit innovatieve product in onze markt een grote toegevoegde waarde kunnen leveren. De vraag in onze markt verschuift. In plaats van terug te kijken op eerder behaalde resultaten zeggen klanten nu: ik heb liever dat je me vertelt hoe ik mezelf sterk kan maken en ontwikkelen. Veel accountants hebben zich jarenlang beperkt tot de cijfers, maar met KOERS willen wij laten zien dat we meer kunnen en ook daadwerkelijk doen.”

Geïnteresseerd in wat KOERS kan betekenen voor uw onderneming? Neem dan (vrijblijvend) contact op met Martijn van Dijk of Rob Kroeze van:.

KroeseWevers Raalte

Meidoornlaan 24

8102 ZM Raalte

T: 0572 – 36 22 33

I: staging2.kroesewevers.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.