jongeren vinden stemmen vanaf 16 jaar niet nodig

‘Jongeren hoeven niet al vanaf zestien jaar te stemmen.’ Dat was één van de opmerkelijkste uitkomsten van het raadsdebat op vrijdag 19 oktober. Leerlingen van 4 VWO van het Carmel College Salland gingen de strijd met elkaar aan op vier stellingen.

Voor wethouder Gosse Hiemstra was het de eerste keer dat hij het debat leidde en hij sprak over een geweldig succes: “voor jongeren is dit een leuke manier om betrokken te raken bij de politiek en vanzelfsprekend werken we daar als gemeente graag aan mee”.

In het debatproject van het Carmel College Salland zijn de leerlingen aan de slag gegaan met twee debatvormen: het lagerhuis (donderdag) en een raadsdebat (op vrijdag). Leerlingen beantwoordden eerst documentatievragen bij debatstellingen. Daarmee bouwden ze een argumentatie op. In de debatten oefenden zij vervolgens presentatievaardigheden en leerden zij zich te verplaatsen in standpunten van anderen.

In de ochtend werden onder leiding van de jongerenfracties JOVD, ROOD, DWARS, JongeDemocraten, CDJA en raadsleden van de gemeente Raalte vier stellingen voorbereid. Raadslid Freriks (CDA): “Jongeren zochten heel gemakkelijk via hun mobiel de achtergronden van de politieke partijen op, maar maakten daar wel degelijk hun eigen argumenten van”.

Na de voorbereiding gingen de leerlingen 4 VWO in de middag met elkaar in debat over een viertal stellingen. Elke stelling werd ingeleid door een leerling die voor of tegen was. Zo bleek de meerderheid tegen het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 te zijn. Ook zagen zij een verplichte cursus sociale media niet zitten voor de middelbare school. De leerlingen zien meer een rol voor basisscholen en de ouders. Meer eensgezindheid was er over de lengte van asielprocedures. Die moet echt korter, aldus VWO 4. Ten slotte was er een lichte meerderheid voor verhoging van de leeftijd voor alcoholverkoop- en consumptie naar 18 jaar. Ondertussen twitterden de leerlingen heftig mee via de #debatcarmel zodat ze ook ‘online’ hun mening konden geven. Deze tweets werden weergegeven op een groot scherm in de zaal.

Aan het eind van de middag trok de jury zich terug en zij was unaniem in haar oordeel: Juliëtte (voor haar gloedvolle betoog), Maureen, Sharon (beiden voor de repliek) en Steyn (als enige jongen) werden de winnaars van de dag. De leerlingen keken terug op een leuk project en vlogen daarna uit voor de herfstvakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.