Home / archiefcentraal / gewoon carolien ademhaling

gewoon carolien ademhaling

Een meneer kwam onder andere bij mij vanwege een longontsteking. Het ging maar niet over. Hij bleef enorm hoesten. Naast bewustwording van de oorzaak van dit probleem, blijkt het voor hem heel belangrijk om goed te ademen. Als hij praatte, bleek zijn adem namelijk hoog in je borstkast te blijven en zo verloor hij veel energie. Bovendien worden de longen dan te weinig gevuld met goede zuurstof.

Nu hoef je geen lichamelijk probleem te hebben om goed adem te halen. Elk mens is gebaat bij een ademhaling die diepgaand is. Je krijgt gewoon meer levenskracht, meer levenswil en goed ademen helpt je je leven meer te aanvaarden zoals het is. Ook als er iets gebeurt waar jij geen controle over hebt, helpt diepgaand ademen je dat gemakkelijker te accepteren.

Hoe kun je beter leren ademen? Ga maar ontspannen liggen, het liefst plat, dus zonder kussen dat je rug recht is met eventueel een kussen onder je knieën. Je kunt ook ontspannen zitten, zelfs ontspannen staan met een knikje in je knieën (dus niet op slot). Dan ga je met je gedachten je adem volgen. Heel rustig probeer je de adem te volgen; waar komt je lichaam door de adem omhoog? Wat voel je daar? Stap voor stap ga je vanuit rust proberen je lichaam meer omhoog te krijgen door de ademhaling. Naar een lage buikademhaling toe en misschien zelfs ademen tot in je tenen. Je merkt dan dat het niet rustig is in je hoofd, je gedachten vinden overal wat van. Je voelt dat er overal pijntjes in je lichaam zijn. Soms wordt de pijn erger omdat je gedachten er een nog groter drama van maken. Het liefst willen we dit drama niet voelen, maar door rustig met aandacht adem te halen, erken je toch wat er in je is. Door elke dag op een bepaald tijdstip je ademhaling en aandacht positief te richten, merk je al snel dat je meer in balans komt. Dat geeft rust.

Wat gebeurt er als jij nu tien diepe ademhalingen achter elkaar doet? Word je duizelig? Mag ik je helpen erkennen wat er is? Kan ik je helpen met je ademhaling? info@carolienjonkman.nl

Lees ook

Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats HOONHORST – Het had …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.