geen verzorgingshuizen carinova op tocht

“Vanuit Den Haag wordt de lijn voortgezet om wonen en zorg steeds verder te scheiden. Het vervelende van het akkoord dat de vijf partijen gesloten hebben, is dat zorgaanbieders op hele korte termijn met hele forse wijzigingen te maken hebben gekregen.”

Zorgaanbieders van cliënten met ‘Zorg Zwaarte Pakket’ 1 tot en met 3 (er zijn er in totaal tien) krijgen nu nog een vaste financiële bijdrage van de overheid. In het Kunduz-akkoord werd deze bijdrage geschrapt. De mensen met die indicatie moesten langer thuis blijven wonen. Het recentelijk genomen besluit van de ministerraad om mensen met pakket drie wel te blijven financieren, haalt volgens Griepink wat druk van de ketel.

“Het feit dat pakket drie vergoed blijft, houdt in dat dat voor ons als zorgaanbieder minder negatieve gevolgen heeft. We zien die wijziging in de plannen overigens niet als afstel, maar als uitstel. Ook voor onze organisatie zitten er in de toekomst dingen aan te komen, maar voorlopig kunnen we al onze woonzorgcentra waarborgen.”

De overheid ondersteunt zorgaanbieders financieel door zowel zorg als verblijf van cliënten te betalen. “Maar dat is straks niet meer vanzelfsprekend,” aldus Griepink. Daardoor stelt de Carinova-topman dat alle zorgaanbieders straks naar het vastgoed moeten gaan kijken. Met name instellingen voor kleinschalige zorg komen in zwaar weer, voorspelt Griepink.

De kleinere locaties van Carinova, bijvoorbeeld Sint Willibrord op de Boskamp, zijn nog steeds groot genoeg om open te blijven. “We hebben daar vijftig plaatsen en bewust gekozen om meer verpleeghuiszorg aan te bieden. Daardoor staat het Willibrord minder op de tocht. Wel moeten we voor de toekomst mogelijk naar een nieuwe manier voor de exploitatie van gebouwen kijken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.