geen idee wanneer zuivering het weer doet

“Het is heel gelukkig en heel bijzonder dat er niemand in de buurt van de explosie was en er is geen enkel persoonlijk letsel geweest.” Dat zei de Raalter burgemeester Piet Zoon zondagmiddag tijdens een persconferentie in het gemeentehuis, over de explosie bij de waterzuivering aan de Hondemotsweg. Ook Dijkgraaf Herman Dijk spreekt uit dat er gelukkig geen gewonden vielen.

De explosie heeft te maken met gas dat de zuiveringsinstallatie zelf produceert. Gistend riool produceert gas en dat kun je omzetten in elektriciteit. Met die stroom wordt een grote turbine van de zuiveringsinstallatie zelf aan de praat gehouden. En die turbine is ontploft. De ontploffing was zo groot dat er later op de dag materiaal op het erf van buren is teruggevonden.

De dijkgraaf heeft geen enkele reden aan te nemen dat er menselijk handelen aan de explosie ten grondslag ligt. Wel was er zondagmorgen een gasalarm afgegaan. Technische mensen waren zich aan het voorbereiden naar de zuiveringsinstallatie te gaan, maar voordat ze er waren, was de zaak al ontploft.

Met vrachtwagens wordt het rioolwater naar andere zuiveringsinstallaties in de regio gebracht. Hoe de waterzuivering weer aan de praat gekregen wordt, weet de dijkgraaf van Waterschap Groot Salland nog niet. Hij weet ook niet hoe lang dat nog gaat duren.

Voor burgers worden er nog geen extra maatregelen getroffen. Want dat beetje riool kunnen de vrachtwagens wel aan. Anders was het geweest, als het zou gaan regenen. En dat doet het deze week niet. Dijkgraaf Dijk kan echter niet zeggen of dan de losse eindjes leiding weer aan elkaar geknoopt zijn. De ontploffing was groot genoeg om de technische installatie flink veel schade aan te brengen.

Als het lang gaat duren voor de installatie weer werkt en er gaat uiteindelijk toch weer regen vallen, dan kunnen altijd meer vrachtwagens ingezet worden om rioolwater naar andere zuiveringsinstallaties te brengen. “En anders moeten we de overstort maar open zetten”, aldus de dijkgraaf. Dan wordt het riool dus op de sloot geloosd. “Daarmee loopt de volksgezondheid geen gevaar”, aldus Dijk.

Volgens raadslid Jan Oosterwegel – ook aanwezig op de persconferentie – heeft Salland echter een aantal opslaglocaties die eerst vol gepompt kunnen worden, zoals de kelder onder de Rabobank aan de Domineeskamp. Met dat soort kelders heeft Salland een buffer van twee dagen gecreëerd voordat die overstorten open moeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.