gb falen gemeente bij burger neergelegd

Met de verhoging van de OZB wordt de rekening voor het beleid (falen?) van het college en coalitie van PvdA en CDA bij slechts een deel van de huizenbezitter neergelegd. Dat zegt Gemeentebelangen Olst-Wijhe.

“De top is wat betreft het plukken van deze groep inwoners bereikt en daarom is Gemeentebelangen tegen het alsmaar verhogen van de OZB. Indexering is wat ons betreft bespreekbaar, maar de komende drie jaar met 2 procent verhogen niet. We moeten de lasten gelijk verdelen over alle inwoners, zegt Marcel Blind van Gemeentebelangen Olst-Wijhe.

Elk jaar komt de OZB-verhoging in Olst-Wijhe weer aan de orde. “Over verlagen wordt eigenlijk nooit gesproken. Gemeentebelangen Olst-Wijhe heeft een traditie daar waar het gaat om zuinig met de euro’s van onze burgers omgaan. Dat is zelfs vanaf de verkiezingen in 2010 ons credo: Leefbaarheid met een zuinig en verantwoord beleid.”

Blind: “Soms zit je als gemeente klem door onverwijtbare zaken. Dan rest er niets anders dan voor de politieke partijen ( de raad dus) om een afweging te maken. Verhogen we de OZB om een voorziening open te houden of nieuw beleid mogelijk te maken. Daarbinnen past het dus om de OZB niet klakkeloos telkens te verhogen.”

“De gemeente Olst-Wijhe heeft bijvoorbeeld veel te veel geld uitgegeven aan grote, dure en niet noodzakelijke projecten”, vervolgt Blind. “In de afgelopen jaren begon dat met het nieuwe gemeentehuis. Daar waren we niet tegen, maar er had veel geld bespaard kunnen worden door het op een andere, goedkopere, plaats te bouwen. Zonder bedrijven weg te kopen etc. Naar verluid ongeveer 2 miljoen.”

Daarnaast heeft het programma Duurzaamheid dat met Essent geld gefinancierd wordt vijf ton gekost. “Duurzaamheid is absoluut een serieus issue, maar de lat ligt te hoog en in deze tijden moet je daar ons inziens geen grote budgetten voor vrijmaken.”

Datzelfde Essentgeld (afkomstig uit de verkoop van Essent aan RWE en over alle gemeenten in NL verdeeld) werd ook onmiddellijk aangewend voor het ‘renoveren’ van Wijhe. “Op zich geen overbodige luxe, maar ook hier werden weer tonnen over de balk gegooid. Alles had veel soberder uitgevoerd kunnen worden. Het meest bont werd het toen er zes ton gebruikt werd om het medisch centrum te kunnen realiseren. (Autobedrijf werd aangekocht voor twee ton boven de taxatiewaarde, de grond werd vervolgens met een ton verlies aan projectontwikkelaar verkocht, het varkensbedrijf werd onnodig weggekocht en doorverkocht aan autobedrijf met een verlies van drie ton, totaal zes ton). Dit terwijl degenen die het medisch centrum het hardst nodig hebben elders in Wijhe wonen. Gewoon een blunder.”

Blind: “Zo zijn er nog meer verwijtbare en voorkombare fouten gemaakt, waardoor voorkomen had kunnen worden dat Olst-Wijhe weer de OZB stelselmatig wil verhogen. Olst-Wijhe is al één van de duurdere gemeenten in Overijssel. Die ontwikkeling willen we een halt toeroepen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.