den haag doet niks aan n35

“Uitermate vlak en teleurstellend antwoord van de minister”, aldus Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid namens het CDA. Hij reageert daarmee op het besluit van Den Haag de N35 niet te verkopen aan de provincie en staat daarom versneld verbreden in de weg.

Het kan vriezen, het kan dooien, dat gezegde past goed bij de plannen de N35 tussen Zwolle en Wierden van karrenspoor op te waarderen naar een fatsoenlijk doorgaande weg. Steeds sijpelen er voor belanghebbenden hoopvolle berichten door, die dan vaak weer gevolgd worden door teleurstellende informatie. Dat laatste is nu weer aan de hand. Het rijk blijft de baas over de weg. De provincie wilde de weg wel overnemen en dan met eigen geld gaan verbeteren. Maar daar komt niks van in.

Verkeersminister Schultz van Haegen gaf dat te kennen aan Eddy van Hijum. Die had de overdracht van de weg onder de aandacht van de minister gebracht in verband met alweer opgelopen vertraging, dit keer voor het stuk tussen Zwolle en Wijthmen.

Die vertraging heeft te maken met nieuwe geluidwetgeving. Eerst was er vertraging omdat er te weinig geld was in Den Haag. De provincie wilde dat wel bijpassen. Maar toen de centen op tafel lagen, was er in een ander vergaderkamertje nieuwe geluidswetgeving bedacht, “een nieuwe methodiek voor geluidsonderzoek”, aldus de minister. “Deze oorzaken leiden tot een vertraging van ongeveer een jaar. Mijn ambitie is nu om het project bij Zwolle in 2015 op te leveren.”

In een moeite door gaf Schultz te kennen niet van plan te zijn van de weg een 100 km doorstroomweg te maken. Daar werd in 2008 nog over gesproken. Maar we leven al lang niet meer in 2008. Er wordt per probleemstuk (Zwolle, Wijthmen, Raalte, Nijverdal) gekeken naar de beste oplossing. Dat leidt dus nooit tot een 100 km weg voor het hele stuk van Zwolle tot Wierden. Dat lijkt – zelfs al zou je het willen – overigens ook onhaalbaar, want in Nijverdal wordt op dit moment een tweebaans-tunnel aangelegd die je nooit meer naar vierbaans kunt krijgen. En met 100 door de tunnel, dat is vast verboden.

Omdat de minister zelf baas wil blijven over de belangrijke verbindingswegen in het land, wil ze ook eigenaar van de N35 blijven. “De N35 maakt onderdeel uit van nationale hoofdwegennet en het heeft mijn voorkeur alle wegen die onderdeel uitmaken van dit hoofdwegennet in eigendom, beheer en onderhoud van het rijk te houden.” Den Haag blijft dus de baas over een van de belangrijkste verkeersaders van Overijssel.

“Uitermate teleurstellend”, aldus Van Hijum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.