Home / archiefcentraal / de kort beschamende vertoning

de kort beschamende vertoning

Ingezonden brief

Waarom? Omdat er een uur lang geouwehoerd werd over een thema waarover al lang en breed duidelijkheid bestond en waarover inwoners van Raalte zich dit jaar al tweemaal tot de het gemeentebestuur hadden gericht: hondenstront.

Vier fracties, Lokaal Alternatief (LA), PvdA, SP en Vitaal Salland (VS), vonden hartgrondig dat op deze grote ergernis eindelijk eens goed en effectief moest worden gehandhaafd. LA diende een dienovereenkomstige motie in. Een motie waar werkelijk geen verstandig mens op tegen kon zijn, zou je denken. Tenzij hij tegendraads is en lak heeft aan de mensen die zich met hun problemen tot hem hebben gewend.

Toch gebeurde het. CDA, Gemeentebelangen (GB), VVD en D66 wilden er niets van weten.

Aangevoerd door CDA-fractievoorzitter Elly van Steen verwierpen zij de motie. Dat kan, daar is op zich, ofschoon in dit geval onbegrijpelijk, niets mis mee. Wel verwerpelijk en beschamend is de wijze waaróp dit gebeurde. De laatdunkendheid waarmee de klagende burgers werden bejegend. CDA, GB, VVD en D66 presteerden het om een heel uur lang de meest belachelijke argumenten in te brengen voor hun weigering steun te verlenen.

Zo wilde CDA-fractievoorzitter Elly van Steen zelfs dat de motie-indieners eerst de SMART-formule gebruiken om haar te overtuigen van het nut en de noodzaak van effectieve handhaving. Voor wie het niet weet: SMART is de afkorting van een formule die door managers wordt gebruikt voor doelstellingen rond ingewikkelde onderwerpen.

De letter S staat bijvoorbeeld voor ‘specifiek’. Blijkbaar vindt Elly van Steen het hondenstrontprobleem niet ‘specifiek’ genoeg. We weten het niet. De letter A staat voor ‘acceptabel’. Elly wil dus eerst onderzocht hebben of het effectief handhaven op dit onderwerp wel acceptabel is. Sorry dat ik het zeg, maar je moet wel erg verward zijn om bij oplossen van dit simpele en zonneklare probleem zoiets als het toepassen van een SMART-formulie te eisen!

De heer Schokker, GB-fractie voorzitter, maakte het mogelijk nog bonter. Als reden voor het niet steunen van de motie wist hij namelijk te vertellen dat, ik citeer uit mijn hoofd, bij hem “dit probleem al zo’n 10 of 20 jaar bekend is”. Voor het overige sloot hij zich aan bij het CDA.

De tegenstanders van de motie vonden het zinvoller als de handhavers, bij het vaststellen van een overtreding, gaan praten met de hondenbezitters. Op de publieke tribune vroeg iemand zich luid af: “Waarom doen zij dat niet ook bij foutparkeerders in het Raalter centrum? Die worden wél zonder enig pardon bekeurd”. En gelijk had hij!

Compleet kolderiek en hilarisch werd het toen burgemeester Piet Zoon plotseling een lessenaar wilde laten aanslepen, maar snel werd duidelijk waarom. Hij wilde namelijk, staande achter dit meubelstuk, ofschoon de feiten hem volkomen tegenspraken, de voorstanders van de motie op theatrale wijze duidelijk maken hoe goed zijn handhavers – en dus hijzelf – het deden.

Met reden werd hij voor dit potsierlijke gedrag door de heren Den Daas en Leijten gekapitteld, ik noem dat ‘terug het hok in gewezen’. Niet Piet Zoon bepaalt immers hoe een raadsvergadering verloopt. Dat bepaalt de gemeenteraad zelf.

Diegenen die nu denken dat ik hier een karikatuur schets van de werkelijkheid, moet ik teleurstellen. Het wás de werkelijkheid. Maar ik geef toe, het is amper te geloven.

Hans de Kort

Raalte

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.