buren als trainers tegenover elkaar bij derby

Het zijn beide jonge trainers. Mario is 38 en Sander 29. De laatste haalde al in 2003 zijn trainerspapiertje. “En ik was ook ver uit de jongste van groep”, zegt hij. Hij startte zijn trainerscarrière bij de B-jeugd in Luttenberg, kreeg daarna twee jaar A1 onder zijn hoede, trainde vervolgens 1 jaar het B1-team van SV Mariënheem, twee jaar A1 bij die club en is inmiddels begonnen aan zijn tweede seizoen als trainer van het eerste. Mario haalde zijn trainerspapiertje in ’97 en trainde vervolgens jarenlang verschillende jeugdteams van SDOL. Na een pauze van twee jaar trainde hij drie jaar lang de C1 en B1-teams van Mariënheem, drie jaar lang het A1-team van Heino totdat hij werd benaderd door SDOL, waar hij inmiddels ook aan zijn tweede seizoen begonnen is. “Mario heeft me nog training gegeven toen ik in de C-jeugd zat”, vertelt Sander. “De jeugd is een prima leerschool”, stelt Mario. “Je leert omgaan met de streken van de spelers.” Sander traint echter, ondanks zijn relatief jonge leeftijd, liever volwassenen. “Ik vind het gemakkelijker om eerste teams te trainen dan de jeugd. Dan heb je echt te maken met gemotiveerde spelers.”

Dit seizoen staat de derby gepland op 18 november (bij SDOL) en op 5 mei (in Mariënheem) “Je wilt natuurlijk liever niet van je buurman verliezen”, stelt Mario. “En ook voor je sociale leven is het beter om maar gewoon te winnen. Als je verloren hebt, wordt je er in de dagen erna regelmatig mee geconfronteerd. Toen ik bij Mariënheem leider was van de C- en B-jeugd en ik als speler van het eerste van SDOL van Mariënheem had verloren, stond de hele jeugd me bij de ingang van de poort op te wachten. Toen werd het verlies me even goed ingewreven.”

De Luttenbergse roots van de beide heren, maken het voor hen beiden tot een beladen wedstrijd. Sander: “Veel van mijn kameraden voetballen in het eerste van SDOL. Dat maakt het wel een beetje anders. Uit mijn eigen tijd bij SDOL weet ik precies waar hun kwaliteiten liggen. Als ik een wedstrijd van ze bezoek, vliegen de opmerkingen me soms om de oren. Of ik SDOL kom bespioneren. Hallo, mag ik misschien naar de wedstrijd van mijn maten kijken.”

De stunts die bij de derby horen? De twee weten er alles van. “Ze hebben in Mariënheem wel eens boerenkolen op de middenstip gelegd en de doelpalen blauwwit geschilderd”, vertelt Mario. “En Mariënhemers hebben ooit een oranje/zwart scorebord over het oude scorebord van SDOL gehangen”, weet Sander.

“Het is altijd een enorm fanatieke wedstrijd”, vervolgen de twee. “Veel doelpunten vallen er nooit. Het is de slag van het middenveld. Spelers die een blessure hebben waarvoor ze zich normaal gesproken laten wisselen, willen dan ineens verder. Ook al is de pijn nog zo erg, iedereen wil blijven voetballen. Er is ook altijd enorm veel publiek. En zo fanatiek als de wedstrijd is, zo gezellig is het na afloop. Alle spelers zitten aan één tafel en de kantine is afgeladen. De derde helft duurt meestal dan ook erg lang.”

En voorspellingen voor de eerste ontmoeting (SDOL-Mariënheem)? Sander zet hem op 1-2 en Mario op 2-1. “Maar je moet die wedstrijd volledig los zien van de rest van de competitie. Het kan alle kanten op.”