boek over marienheem officieel gepresenteerd

Het eerste exemplaar van het boek kwam via een lier naar voren, waar het in ontvangst werd genomen door Jos Mooijweer, directeur van de IJsselacademie, burgemeester Piet Zoon en Harrie Kleverkamp, voorzitter van PB Mariënheem.

Het boek dankt zijn titel aan een uitspraak die een provinciaal planoloog eind jaren veertig deed tijdens een bijeenkomst. De man duidde ermee op de ietwat ongelukkige invulling van de kern Mariënheem: de kerk en de school aan de ene kant van de provinciale weg, de meeste woningen aan de andere kant. De subtitel van het boek luidt: ‘Mariënheem 75 jaar een bloeiende gemeenschap’. Na toespraken van Harrie Kleverkamp, Piet Zoon en Jos Mooijweer was de beurt aan hoofdauteur Theo van Mierlo.

Samen met de leden van de Historische werkgroep Omnihuus is hij verantwoordelijk voor de inhoud van het boek. Theo memoreerde aan de strijdbaarheid die als een rode draad door de geschiedenis van het dorp loopt; aan de boze pastoors van Luttenberg en Haarle die zich door powerplay van de Raalter pastoor Van Dijk plotseling gedwongen zagen om mee te betalen aan de totstandkoming van de nieuwe kerk; aan de rol van PB Mariënheem, de notabelen en het verenigingsleven.

Tevens haalde hij zijn eerste bezoek aan Mariënheem aan. Hij vertelde hoe hij een wandeling maakte door het dorp, foto’s maakte en zich argwanend voelde nagestaard. Maar de trotse Van Mierlo verhaalde ook over hoe hij zich inmiddels verbonden voelt met het dorp. Harry Kleverkamp had daarna geruststellende woorden in de aanbieding: “Theo, als je hier weer door het dorp loopt, dan zeggen ze: ‘Hallo Theo!’”

Naderhand kregen alle 75-jarigen in het dorp een gratis exemplaar van het boek aangeboden.

‘Het dorp dat er niet had moeten komen’ is maar liefst 360 pagina’s dik, bevat circa 250 foto’s en staat vol met anekdotes, weetjes en (achtergrond)informatie over de ontwikkeling en geschiedenis van de dorpsgemeenschap Mariënheem. Het boek komt in meerdere winkels te liggen. De winkelprijs bedraagt 34,95 euro. Reeds gereserveerde boeken kunnen zaterdagmiddag 20 oktober (na de opvoering van de het theaterstuk over 75 jaar Mariënheem) en zondagmiddag 21 oktober (tijdens de dorpsreünie) opgehaald worden in ’t As-spel. Het boek is daar dan ook te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.