bewoners maria oord naar raalte of lemelerveld

Onder de bewoners is het bericht dat het verzorgingshuis in Luttenberg moet sluiten volgens Van Kampen keihard aangekomen. “Het nieuws is ingeslagen als een bom. Voor de meeste bewoners kwam het als donderslag bij heldere hemel.” Twee weken na die tijd, is het nieuws ingedaald bij de bewoners. “Men is nog steeds niet blij met het bericht, maar er is ook realiteitszin.”

In Maria-Oord wonen zestien mensen. “We voeren met iedere bewoner en zijn familie apart gesprekken over de toekomst en vervolgens gaan we donderdagavond met de hele groep om tafel,” vertelt Henk van Kampen, directeur van Zorggroep Raalte. In die gesprekken wordt ingegaan op de wensen van de bewoners. “Een groep bewoners wil bijvoorbeeld bij elkaar blijven wonen, daar houden we rekening mee.”

Als nieuw thuis voor de bewoners van Maria-Oord liggen twee nieuwbouwprojecten voor de hand. In Lemelerveld wordt gebouwd aan Brugstede, in Raalte loopt project Schuilenburg. Van Kampen: “Maar als de mensen naar een andere plek willen, staat dat ze natuurlijk vrij. Ook als dat bij een andere zorgaanbieder is.”

Hoewel Maria-Oord zijn ‘24-uursfunctie’ verliest, betekent dat niet direct dat het pand leeg komt te staan. “We kijken naar een nieuwe invulling. Het zou heel goed kunnen dat we bijvoorbeeld de dagbesteding voor ouderen daar wel gewaarborgd laten, maar misschien verplaatsen we dat naar het nieuwe Elckerlyc,” aldus Van Kampen. Die uitspraak van de zorggroepdirecteur maakt wel gelijk duidelijk dat Luttenberg niet van zorg in zijn algemeenheid verstoten wordt.

Overigens vreest Van Kampen dat dit niet de laatste maatregel van de overheid is die ten koste van de zorg gaat. Hij kijkt met argusogen naar de formatie van VVD en PvdA. De eerste twee zorgpakketten worden vanaf 1 januari niet meer vergoed, de derde gaat er een jaar later uit en volgens Van Kampen wordt nu in Den Haag gesproken om ook pakket vier te laten vervallen. “Ik maak me grote zorgen over de beweging die nu gemaakt wordt. Ik bereid me voor op grote klappen. Het wordt heel spannend om dat allemaal invulling te geven.” Van Kampen verwacht overigens niet op korte termijn andere vestigingen op te moeten offeren.

Het verdwijnen van de 24-uurszorg uit Luttenberg, heeft voor het personeel van Zorggroep Raalte niet tot gevolg dat er gedwongen ontslagen vallen. “We kijken samen met het personeel naar plaatsing elders binnen de zorggroep,” aldus Van Kampen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.