aandacht voor lichthinder veestallen

Lichthinder in het buitengebied wordt een prominent onderwerp van een aantal huiskamergesprekken die LTO zal houden met haar leden. De gesprekken staan gepland naar aanleiding van de busrondgang die de gemeenteraad heeft gehad.

In veestallen worden tegenwoordig veel gasontladingslampen gebruikt, zoals natriumlampen en de metaalhalidelampen met een helder wit licht. Wanneer deze lampen in nieuwe hoge schuren te laag hangen, is er een risico van lichthinder naar de omgeving. Vanuit de bevolking en de natuurorganisaties komen hier dan ook regelmatig klachten over. In het verleden heeft raadslid Jan Oostewechel meermalen zijn zorgen geuit en gepleit om hier aandacht aan te besteden zonder extra regelgeving, zoals in enkele provincies al het geval is.

Ook Natuur en Milieu Overijssel probeert het probleem op de (politieke) agenda te krijgen en mensen bewust te maken van de lichthinder. Zij doen dit onder andere door de Nacht van de Nacht te organiseren. Dit jaar wordt deze gehouden op 27 oktober. Meer informatie over deze nacht is te vinden op staging2.nachtvandenacht.nl.

Jan Oostewechel geeft aan dat lichthinder met weinig moeite goed voorkomen kan worden. “De meeste leveranciers en ervaren installateurs van stalverlichting zijn goed in staat om een lichtplan op te stellen voor een bestaande of nieuwbouwstal, waarbij lichthinder naar de omgeving volledig of grotendeels wordt voorkomen. De laatste jaren worden veel nieuwbouwstallen gebouwd voor melkveebedrijven waarbij de verlichting ook een belangrijk onderdeel vormt in het kader van melkproductie en dierwelzijn. Wanneer hier direct rekening mee wordt gehouden hoeft dit niet direct meer geld te kosten.” Ook met het goed afstellen van een tijdschakelaar en de schermen van de ventilatieopeningen kunnen volgens Oostewechel grote effecten worden bereikt.

Vitaal Salland is verheugd dat het probleem besproken gaat worden. “Dat LTO hier het initiatief in neemt siert hen. Zij willen graag, door goede voorlichting, het negatief imago bijsturen en een bijdrage leveren aan maatschappelijk en verantwoord ondernemen. De nachtelijke ecologie op het platteland is gebaat bij duisternis en zal hier zeker profijt van hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.