Home / archiefcentraal / wijhenaren in actie tegen sluiting bibliotheek

wijhenaren in actie tegen sluiting bibliotheek

De inwoners van Wijhe komen in actie tegen de sluiting van de bibliotheek in Wijhe. Anke Kral-Velthuis, een bezorgde burger en betalend lid van de bibliotheek, roept iedereen op in actie te komen.

“Uit de krant heb ik moeten lezen, dat het gemeentebestuur voornemens is onze bibliotheek in Wijhe te sluiten. Door de gemeentelijke bezuinigingen zal de bieb jaarlijks geen financiële bijdrage van 40.000 euro meer ontvangen. De sluiting van onze bieb betekent dat de Wijhese inwoners naar de bieb in Olst moeten gaan. In Wijhe zal er slechts een uitleenpunt met daarin een boekenplank blijven.”

Mevrouw Kral-Velthuis vervolgt: “Het nieuws van de voorgenomen sluiting sloeg bij de aanwezige bezoekers van de Wijhese bieb in als een bom. Toen ik dat vertelde, was er slechts sprake van ongeloof en ontreddering. Veel ouderen raakten geëmotioneerd en begonnen spontaan te huilen. Dat onze vertrouwde bieb gaat sluiten, kan toch niet waar zijn.”

“De bieb is voor ons dorp een basisvoorziening”vervolgt de bezorgde Wijhese. “Veel inwoners maken er gebruik van. Op maandag- en woensdagmiddagen komen gehele schoolklassen de bieb bezoeken. De basisscholen hebben geen leesboeken voorradig. Veel kinderen zoeken met ouders samen boeken uit. Dat is vaak het eerste contact met het geschreven woord.”

“In de provincie Overijssel is de laaggeletterdheid een achterstandsprobleem. De provinciale bieb start voor jonge kinderen in samenwerking met de basisscholen het project ‘Boekstart’.

Door de voorgenomen sluiting wordt dit project in Wijhe in de kiem gesmoord. In de toekomst kunnen boeken slechts digitaal worden besteld. Voor veel ouderen is dat een probleem, nu worden ze nog vakkundig door het personeel ondersteund. Door sluiting van de bieb verdwijnt er ook een ontmoetingsplek in ons dorp. Veel inwoners lezen nu gratis de aanwezige kranten en tijdschriften.”

Mevrouw Kral-Velthuis: “Ik vind de voorgenomen sluiting van onze bieb onacceptabel. Als deze basisvoorziening verdwijnt, verschraalt het voorzieningenniveau van ons dorp. Ik roep u dan ook op om te protesteren. Laat onze bieb niet verloren gaan, want dan komt deze nooit weer terug. Stuur een bezwaarschrift naar het college van burgemeester en wethouders /gemeenteraad. Kom op voor de bieb in ons mooie dorp aan de IJssel.”

De bezorgde leden gaan een handtekeningenactie organiseren. ” We staan maandag bij de Boni en Albert Heijn; op dinsdag op de markt in Wijhe. Wij willen de verzamelde handtekeningen eind oktober aanbieden aan wethouder Ans Otterloo.”

Lees ook

Coöperatie Welsum Duurzaam op zoek naar deelnemers

WELSUM – Coöperatie Welsum Duurzaam houdt op donderdag 4 november een voorlichtingsavond in dorpshuis de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.