vier ccsers boeren in buitenland

Vier leerlingen van het Carmel College Salland zijn afgelopen weekend vertrokken naar Moldavië, België en Zweden om daar op de scholen praktijklessen te volgen in de sector ‘Groen’. Het doel is dat de leerlingen grenzen leren verleggen, in aanraking komen met andere culturen en een andere taal spreken. In totaal zijn de leerlingen een week op weg.

Er staat de leerlingen een interessant praktijkgericht programma te wachten. In Zweden gaan de leerlingen zich bezighouden met bosbouw, veehouderij en paardensport. In België komen fruitteelt, tuinaanleg en dierenverzorging aan bod. Moldavië heeft weer iets compleet anders te bieden, namelijk wijnbouw.

De Sallandse leerlingen zitten daar samen met leerlingen van het Twents Carmel College Oldenzaal en Canisius uit Tubbergen. Deze groepen zijn gemixt, dus de leerlingen kennen elkaar nog niet. Naast de praktijkleerprogramma’s maken de leerlingen opdrachten en schrijven reisverslagen. “De leerlingen komen elk jaar anders terug en zijn enorm gegroeid, vooral als individu,” aldus Harry te Riele van het Carmel College Salland.

De groepen die naar België en Zweden vertrokken, verblijven in een jeugdherberg. In Moldavië logeert de groep bij gastgezinnen. Wat dit extra bijzonder maakt is dat de gezinnen amper geld hebben om extra monden te voeden, maar vanuit hun gastvrijheid toch graag een gast in het gezin opnemen voor een week. Het is het armste land van Europa en toch is iedereen meer dan welkom.

Dit internationale samenwerkingsverband, genaamd ORTa, is een initiatief van de Nederlandse Carmel-scholen. Zij wilden vanuit de afdeling Groen meer praktijkleren, samenwerken en vuist maken op regionaal en internationaal gebied voor leerlingen. De reisverslagen van de leerlingen zijn te volgen op weblogs van de verschillende locaties. Deze logs zijn te vinden op staging2.orta-groen.nl. In november zullen de leerlingen van de diverse scholen een presentatie op het Carmel college Salland houden over hun belevenissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.