verkiezingsdag vooral een leuke tv avond

Nederland staat woensdag in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Een kleine 13 miljoen Nederlanders mogen vandaag kiezen er moet gebeuren met ons land. Een klein rondje langs wat stembureaus in de regio maakt al snel duidelijk dat het leeft.

Niet alleen voor de landelijke politici is het een spannende dag vandaag, ook voor de lokale politiek is deze dag een prima graadmeter. Want hoe gaat het politici van het CDA vandaag bijvoorbeeld verlopen? Twee jaar geleden onder Balkenende werd het CDA keihard afgestraft door de (in deze regio) voorheen toch trouwe kiezer.

Waar het CDA in 2006 nog bijna de helft kreeg, was dat in 2010 gereduceerd tot een derde. En hoe gaan lokale thema’s het stemgedrag van de Sallander beïnvloeden? Het CDA lijkt in Raalte bijvoorbeeld niet de meest stabiele partij van het moment. Het recentelijk aftreden van CDA-wethouder Ben Haarman, het opstappen van raadslid Oosteweechel en vertrek van De Groot maken toch dat de partij in korte tijd drie regionale boegbeelden verloren heeft. Aan de andere kant: Het Oosten des lands is het CDA vaak goedgezind en CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum heeft duidelijk een regionale campagne gevoerd. Met regionale thema’s probeerde de inwoner van Laag Zuthem het Oosten achter het CDA te scharen.

Hoe wordt de SP op het lokale gedrag afgerekend is een vraag die vandaag ook beantwoord wordt. Met het vertrek van Ben Misha uit de SP-fractie in Raalte, lijkt ook daar het één en ander te rommelen. Met in het achterhoofd dat de SP dinsdagavond in de peiling nog op twintig zetels stond en de socialisten van oudsher weinig traditionele stemmers in deze regio. Daarnaast leden de socialisten in 2010 een verlies van één derde van de stemmers.

De PvdA is een partij die in Salland vrij weinig van zich laat horen. Af en toe wat campagne voeren op straat, maar vechten in de media doen ze weinig. De socialisten die in Den Haag aangevoerd worden door Samsom lijken dit jaar opnieuw in een tweestrijd met de VVD verwikkeld. Toen de PvdA twee jaar geleden in Raalte een procent aan stemmen won, kwamen ze landelijk net te kort om de VVD van zijn troon te stoten.

In Olst-Wijhe was het twee jaar geleden voor het eerst dat de PvdA de grootste werd. Het CDA werd van haar troon gestoten.

En de stemming onder de kiezers op woensdagmorgen? Bij het Woolthuis in Heino komt een vrouw naar buiten lopen. Op de vraag of ze het een spannende dag vindt, antwoordt ze: “Ach een spannende dag. Nee, niet echt. Ik hou me helemaal niet zo heel veel bezig met politiek normaal gesproken. Nu ik gestemd heb, ga ik vanavond natuurlijk wel kijken wie er wint. Ik vind het eigenlijk wel spannend om te zien welke partij de grootste wordt. Eigenlijk vind ik het vooral een leuke tv-avond.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.