schaapskudde terug naar de lemelerberg

De schaapskudde van Landschap Overijssel komt donderdag 20 september terug naar de thuisbasis De Lemelerberg. Een zomer lang heeft de kudde het pijpestrootje op het Wierdense Veld begraasd. Vanaf eind september zal de kudde dagelijks met herder de Lemelerberg op gaan om te helpen bij het beheer van de heide.

Eén kudde voor twee natuurterreinen

Vorig jaar heeft Landschap Overijssel één van de twee schaapskuddes met Veluwse heideschapen verkocht vanwege de hoge kosten. De overgebleven kudde begraast nu zowel de Lemelerberg als het Wierdense Veld. In mei dit jaar is de kudde naar het Wierdense Veld verhuisd om met name het pijpestrootje te begrazen. Twintig september komt de kudde terug naar de berg en blijft daar ook in de winter. Daar krijgen de ooien ook hun lammetjes. Medio mei volgend jaar vertrekt de kudde weer naar het Wierdense Veld.

Drukke tijd

Naast de verhuizing speelt er nog meer bij de kudde. De jonge rammetjes zijn onlangs verkocht, de enterooien (eenjarige ooien) lopen nu bij landgoed Vilsteren om daar binnen rasters te grazen en te groeien, en negen dekrammen lopen sinds begin september bij de kudde om de ooien te bevruchten. Zo kan er in het begin van het nieuwe jaar weer een geboortegolf verwacht worden.

Schapen hoeden met herder en team vrijwilligers

Schaapherder Anita Wichers werkt dit jaar voor het eerst met een team van vrijwillige hulpherders. De enthousiaste groep heeft inmiddels al wat ervaring opgedaan met het hoeden van de kudde op de Lemelerberg en bij het Wierdense Veld. Anita is erg blij met de groep hulpherders. “Ervaring met hulpherders hadden we nog niet, maar het gaat echt super”, geeft ze aan. Ook de hulpherders worden bijgestaan door een border collie. Anita geeft aan dat de groep vrijwilligers enthousiast, betrokken en deskundig aan het werk is. In het Wierdense Veld was het weer wennen aan andere omstandigheden, maar ook daar gaat het goed met de kudde en de hulpherders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.