schaakclub raalte al veertig jaar een begrip

Het Amerikaanse schaakwonder, Bobby Fisher, eiste in 1972 een hoofdrol op door op zeer overtuigende en provocerende wijze een einde te maken aan de Russische overheersing in de schaakwereld. Dat was voorpaginanieuws in de hele wereld. Ook uit die periode kennen de meeste van onze landgenoten de schaakprestaties van onze eigen Jan Timman, die jarenlang in West-Europa de dienst uitmaakte. Schaken was ‘hot in de jaren zeventig. Het is dan ook niet gek dat denksportvereniging Schaakclub Raalte in die jaren werd opgericht. En anno 2012 bestaat de club nog steeds.

In Raalte wordt dus al veertig jaar in clubverband geschaakt. De eerste jaren werd gespeeld in Café-Restaurant Blom, het huidige Café Neuf. Vervolgens verhuisde de club naar Buurthuis ‘De Schakel’, om later via Hotel De Zwaan en De Joetse te belanden bij het Pannenkoekenhuis Laurels aan de Varkensmarkt, midden in Raalte. Hier wordt al vele jaren iedere maandagavond vanaf 20.00 uur de wekelijkse clubavond gehouden. Zonder vakantieperiode, 52 weken per jaar.

In die eerste jaren was er veel aandacht voor jeugdschaken. Jaarlijks werd voor de basisscholen een scholencompetitie opgezet, waaraan door heel veel scholen werd meegedaan. Veel jongeren maakten op deze manier kennis met het schaakspel en een aantal van hen meldde zich aan als jeugdlid. Enkelen van hen zijn nu nog steeds lid. “Helaas maakt de denksportwereld bij de jeugd moeilijke tijden door”, vertelt Sjaak Mocking, lid van de schaakclub. “Voor jongeren lonkt er veel aan de horizon. Opleiding, activiteiten, sociale media vragen allemaal hun aandacht. Het is hard werken om het schaakspel binnen de belangstellingswereld van de kinderen te brengen. De schaakvereniging is niet zo heel groot, maar telt nog steeds een hechte groep senioren in de leeftijd van 25 tot 70 jaar, die iedere week trouw de clubavond bezoekt. Gezelligheid staat voorop. Ook bij de schaakclub is er na de wedstrijd voor de liefhebbers nog een ‘derde’ helft aan de bar.”

De schaakvereniging speelt met twee teams mee in de competitie van de Schaakbond Overijssel (SBO). In het afgelopen jaar speelde het eerste team (acht spelers) in de promotieklasse. Dat is de hoogste regionale klasse. Daarnaast wordt sinds vorig jaar ook met twee viertallen aan de competitie deelgenomen. Op dit moment loopt er een schaaktraject op de basisschool in Heeten. Kinderen uit de drie hoogste groepen wordt de mogelijkheid geboden om te leren schaken.

Om het jubileumjaar zichtbaar te maken voor leden en buitenwereld worden er twee activiteiten in de steigers gezet. Op zaterdag 13 oktober is er een jubileumtoernooi in Laurels Pannenkoekenhuis in Raalte. Hiervoor zijn uitnodigingen verzonden naar alle verenigingen in de omgeving. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom op deze dag, zowel spelers als toeschouwers. Spelers kunnen zich aanmelden via erikblom@home.nl. Daarnaast houdt de club een jeugdschaakkampioenschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.