oud patient franciscushof zoekt lotgenoten

Herkenning, erkenning, excuses, rehabilitatie en vooral gerechtigheid, dat is wat Jeannette Brouwer zoekt. Zij was als 16-jarige in de jaren zeventig opgenomen in het Franciscushof in Raalte. Ze stelt dat de kwaliteit en de noodzaak van de zorg in die periode ernstig te wensen overlieten. “Foute diagnoses, onnodige behandelingen, een overkill aan medicatie en misbruik door een medewerker, psychisch en seksueel,” somt Brouwer op.

In 1972 kwam Brouwer terecht in het Franciscushof in Raalte. “Ik was toen 16 jaar, een lastige wat ontspoorde puber. Het waren de nadagen van de Flowerpower. Ik was met een vriendje weggelopen van huis, vanuit Almelo naar Groningen en we gebruikten wiet. Toen we na een maand terugkwamen werd ik na een bezoek aan de GGZ-arts met Librium weggestuurd om de volgende dag terug te komen. Van hem kreeg ik te horen dat ik voor ‘veertien dagen’ naar het Franciscushof zou gaan om bij te komen. Diezelfde dag, 29 december 1972 kwam ik in Raalte aan.”

Het Franciscushof was niet de juiste plek voor een 16-jarige, stelt Brouwer, ze zat voornamelijk tussen de volwassenen. De twee weken die zij in het Franciscushof door zou brengen, werden uiteindelijk veel langer. Ze bracht er in totaal 2,5 jaar door. Brouwer werd na twee weken observatietherapie bestempeld als matig tot zwak begaafd (IQ 97) en werd volgestopt met medicijnen: valium, trilafon, mogadon, alkineton, temesta, disipal, librium, imipramine en phenergan. Op welke gronden, diagnose en aannames dat gebeurde, is nog steeds onduidelijk. Psychiaters kwamen slechts eens per twee weken langs voor een huiskamerbezoekje.

Het Franciscushof heeft onvoldoende gedaan om haar te beschermen tegen het psychisch en seksueel misbruik door een medewerker, vindt Brouwer. Ze vermoedt dat één of twee andere patiënten ook slachtoffer van hem zijn geworden.

De ouders van Brouwer hadden destijds veel vragen en twijfels over haar behandeling. Zij werden echter lastig gevonden en niet gehoord. Ze werden weggestuurd met de woorden dat ‘de dokter het beter wist.’

Brouwer is er van overtuigd dat er meer oud-patiënten zijn, die net als zij slachtoffer zijn geworden van misstanden in de kliniek. Via KLOKK, een site van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik, roept ze samen met een lotgenoot, oud-patiënten en oud-medewerkers op om in gesprek te gaan. De mogelijkheid bestaat om je anoniem te melden. “Het beeld dat buitenstaanders hadden van het Franciscushof is anders dan wat wij ervaren hebben, tot op de dag van vandaag kampen we met de enorme impact ervan. Daarom is het goed elkaar te kunnen vinden.”

Onafhankelijk onderzoek

Eind mei heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de rol van de psychiatrie aangekondigd. Ze doet dat op verzoek van de Tweede Kamercommissie van Justitie en Veiligheid, op advies van de commissie Deetman (die het misbruik in de RK-kerk onderzocht) en de commissie Samson (onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst). “Ik ben heel blij met dat onderzoek wat gaat komen, het doet me goed,” meldt Brouwer.”We kunnen ons verhaal nu eindelijk doen.“

Wie in contact wil komen met Jeannette Brouwer kan terecht op de website staging2.klokk.nl/ ?page_id=9053.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.