open huizendag vrijblijvend bezichtigen

Mark Holterman van Salland Makelaardij benoemt al snel de kern van de dag: “De Open Huizendag is altijd een mooie gelegenheid voor mensen die wel een huis willen kopen, maar nog niet concreet durven of willen bezichtigen.” Siebert Makelaars roemt ook de vrijblijvendheid van de dag: “Bovendien zit je nergens aan vast. Staat het pand je aan, is het wat je zoekt, dan neem je contact op met de makelaar om de onderhandelingen te beginnen.”

Dat de Open Huizendag zijn vruchten afwerpt, weet Henkjan Ruitenbeek van Ruitenbeek en Simons ook. “Cijfers van de NVM tonen aan dat van de woningen die meedoen aan de Open Huizendag een half jaar later ruim 17% verkocht is. Bij woningen die niet meedoen is ongeveer 10% na een half jaar verkocht.”

Toch laat Ruitenbeek de keuze aan woningverkopers om wel of niet mee te doen aan de dag. “Iemand moet daarin keuzevrijheid hebben. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat oudere mensen er helemaal niet op zitten te wachten om de hele dag mensen over de vloer te kunnen krijgen.”

Dat de woningmarkt momenteel niet floreert erkennen beide makelaars. “Maar toch heb ik het gevoel dat de markt een impuls heeft gekregen. Ik heb de afgelopen drie weken veel verkocht,” stelt Holterman. “De kijkersaantallen zijn misschien wel iets lager dan andere jaren, maar zo’n dag resulteert altijd wel in een aantal verkopen.” Dat onderschrijft Ruitenbeek ook. “Zo’n Open Huizendag is geschikt voor alle segmenten. Vorig jaar deed een pand met een vraagprijs die ruim boven de gemiddelde huizenprijs lag mee. Het huis werd overlopen, het kreeg de meeste bezoekers.”

Of Holterman en Ruitenbeek hun cliënten nog op een bijzondere manier voorbereiden op de Open Huizendag? “Niet bijzonder,” stelt Ruitenbeek. “Wel krijgen de mensen die meedoen aan de Open Huizendag een brief van me met verkooptips.” Dat doet Holterman ook. In die brief staan vooral algemene tips als ‘zorg dat het opgeruimd is’, ‘creëer een prettige woonsfeer’, ‘zorg voor een verzorgde tuin’ en ‘breng kinderen en huisdieren elders onder’.

De belangrijkste tip van de makelaars komt voort uit het feit dat bij bezichtigingen op Open Huizendag woningeigenaren de bezoekers zelf rondleiden. “Verwijs bij een bod altijd naar de makelaar,” aldus de makelaars.

Wie op 29 september huizen wil bezichtigen, kan zijn hart ophalen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur kun je terecht bij alle deelnemende huizen. Na een bezichtiging word je gevraagd om een gastenformulier in te vullen. De makelaar neemt vervolgens contact met je op om te vragen hoe je de woning vond. Voor een overzicht van deelnemende woningen kun je terecht op http://staging2.funda.nl/koop/heel-nederland/open-huis/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.