op de koffie in het kleinste stembureau

Sinds 1948 staat in Marle het kleinste en gezelligste huiskamer-stembureau van Nederland. Het stembureau zit aan de Gelderse kant van de IJssel. In geval van hoog water moesten de kiezers helemaal via Zwolle de IJssel over om in OLst-Wijhe te kunnen stemmen.

De bewoners Elly en Wim Westhoff ontvangen allerlei media (onder meer Hart van Nederland). Het kleinste stembureau uit Nederland heeft traditioneel een opkomst ver boven de 100 procent. In 2012 was het opkomstpercentage 123%. Het gehucht met 20 woonhuizen en verspreide boerderijen ontvangt jaarlijks 46 vaste stemmers.

In de huiskamer komen ook grappige anekdotes voorbij. Zo was er een aantal jaar geleden iemand die met een stempas van jaren terug probeerde te stemmen. De heldere bemensing kon nog net op tijd voorkomen dat met een antieke stempas werd gestemd.

Een mini-waakhond, een gezellige huiskamer en ontelbare mediavertegenwoordigers weten allemaal het piepkleine stembureau te vinden sinds 1948. Het huis wordt tijdens alle verkiezingen door honderden belangstellenden bezocht.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.