noten steun derde partij nodig

De VVD en de PvdA hebben een derde partij nodig om een stabiel kabinet te vormen. Dat zegt PvdA-senator en burgemeester van Dalfsen Han Noten vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Volgens Noten kunnen de partijen er niet automatisch vanuit gaan dat een meerderheid in de Eerste Kamer met voorstellen van dit mogelijke tweepartijenkabinet akkoord gaat. VVD en PvdA hebben nu geen meerderheid in de Senaat.

“Een gevaarlijke vorm van wensdenken,” noemt Noten de veronderstelling die Mark Rutte eerder uitsprak over het functioneren van de Senaat. De premier zei dat hij verwachtte dat de Eerste Kamer zich niet ‘politiek’ zou opstellen. Uit een analyse van het stemgedrag in de Eerste Kamer, de afgelopen tien jaar, blijkt volgens Noten dat senaatsfracties nagenoeg altijd hetzelfde stemmen als hun collega’s in de Tweede Kamer. “Daarom zullen partijen in de Eerste Kamer het kabinet nooit aan een meerderheid helpen wanneer hun partijgenoten in de Tweede Kamer tegen dat vorostel hebben gestemd.”

Noten wil daarom, naast harde financiële afspraken, vooral een ‘agenderend en richtinggevend’ coalitieakkoord zonder gedetailleerde beleidsafspraken. “Een breed politiek draagvlak in de Tweede Kamer voor moeilijke besluiten is noodzakelijk,” zo concludeert de Dalfser burgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.