naar de stembus op je achttiende verjaardag

Michelle Wichers Schreur uit Heeten mag op 12 september voor het eerst naar de stembus, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen wordt ze namelijk 18 jaar. We vroegen haar waar ze meer naar uitkijkt: Naar de eerste keer stemmen of naar haar eerste rijles. “Naar mijn eerste rijles,” antwoordt ze zonder veel bedenktijd te nemen.

Burgemeester Piet Zoon schrijft alle 18-jarigen in de gemeente persoonlijk aan, vlak voordat ze voor de eerste keer gaan stemmen. Hij legt ze in de brief uit hoe belangrijk het is om te stemmen, ook schrijft hij hoe stemmen in zijn werk gaat. Toen Michelle de brief in de bus kreeg, dacht ze eerst dat ze hele bijzondere post kreeg. “Ik dacht dat het een hele bijzondere brief was, omdat ik 18 jaar word,” vertelt ze hardop lachend. “Maar er stond alleen maar in dat ik mag gaan stemmen, haha.”

Een eerste keer stemmen. Dat is best lastig. Michelle bereidt zich op haar eigen manier voor op haar eerste stembusgang: “Ik heb vorige week een klein stukje debat gezien, maar dat interesseerde me al snel niet meer. Ook heb ik twee keer een kieswijzer voor jongeren gedaan. De eerste keer kwamen daar ChristenUnie, en SP uit. De tweede kwam er met bijna dezelfde antwoorden SGP, PvdA en PvdD uit.”

Het belangrijkste thema deze verkiezingen voor de Heetense is onderwijs. “Ik wil echt vóór de studiefinanciering stemmen, dus wil ik bij de partijen apart gaan kijken wat zij willen doen. Ik ga volgend jaar studeren en als de studiefinanciering dan afgelopen is, wordt het hartstikke duur.”

Een thema dat haar minder interesseert is verkeer. “Wegenbouw en snelwegen, dat maakt me allemaal niet zoveel uit,” aldus Michelle. Haar grootste kritiekpunt op de politiek? “Bezuinigingen op speciaal onderwijs, echt belachelijk vind ik dat. En mensen in de zorg, daar mogen ze niet op bezuinigen,” sluit Michelle af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.