luttenbergers over de streep zonder evy

De volledige Luttenbergse delegatie naar de Dam tot Damloop tussen Amsterdam en Zaandam heeft zondag haar afstand uitgelopen. Acht deden mee aan de vier mijl, twintig aan de tien mijl. Met de deelname aan dit internationaal bekende sportevenement kwam een einde aan de Luttenbergse actieperiode voor Stichting Energy4All.

Initiatiefnemers zijn Peter en Katinka Klomp. Hun zoon Diede (11) lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte. De eerder genoemde stichting financiert het onderzoek naar een geneesmiddel. Zondagochtend verzamelen zich circa zeventig inwoners van Luttenberg en omstreken bij de woning van Peter en Katinka. Daar stapt iedereen in een grote touringcar. 28 lopers en voor de rest familieleden, vrienden en overige belangstellenden. Overigens is het vertrouwen in het eigen kunnen niet bij alle deelnemers even groot. “Geef me even mijn iPad. Ik moet Evy hebben”, grapt een van hen bij het uitstappen in Zaandam. Evy is een Vlaamse presentatrice die via podcasts zorgt voor stimulerende teksten voor hardlopers. ‘Ik ben fier op u.’

Vele tienduizenden mensen staan tussen Amsterdam en Zaandam langs de route om de 50.000 deelnemers aan te moedigen. Eerst zijn de vier mijl-lopers aan de beurt. Mitchel Holtmaat (17) weet als eerste van de Luttenbergers de finish te bereiken. Net geen dertig minuten heeft hij over de 6,4 kilometer gedaan. “En ik doe aan geen enkele sport”, zegt hij.

De 10 mijllopers starten in Amsterdam en rennen vervolgens naar Zaandam. Een bonte stoet trekt aan het publiek voorbij. Sommigen fier rennend, anderen met een verbeten gezicht, sommigen vrolijk verkleed, anderen dragen vooral praktische kledij. De wil om te finishen bij de duizenden 10 mijllopers die meedoen voor diverse goede doelen is groot. Een deelnemer beëindigt de afstand zelfs op blote voeten. Zijn schoenen (of kapot of wringend) draagt hij in zijn handen.

“Een hartstikke mooi parcours”, reageert Bernard Morsink uit Ommen na afloop. Hij maakt ook deel uit van de Luttenbergse delegatie en heeft de tien mijl in een uur en zestien minuten uitgelopen. “Overal langs de baan was muziek. Iedereen moedigde me aan.” Aanvankelijk koos Bernard ervoor om met een drietal andere deelnemers uit zijn bus mee te lopen. “Dat ging niet fijn. Ik kon niet in mijn eigen tempo komen. Daarom besloot ik om alleen verder te gaan. Dan zoek je een haas en die probeer je bij te houden.”

Katinka is naderhand dik tevreden. “Het was super”, zegt ze. Zelf deed ze in verband met een stevige blessure op aandringen van haar fysiotherapeut niet mee, maar haar man Peter en oudste zoon Douwe wel. De acties voor Energy4All hebben in totaal ruim 10.000 euro opgebracht, zo vertelt ze. Of ze volgend jaar opnieuw een Luttenbergse afvaardiging op de benen wil brengen? “Ja”, zegt ze. “En de eerste aanmeldingen zijn al binnen.” En Diede? Die glundert. “Iedereen is gefinisht”, zegt hij. “Niet dat ik daar over twijfelde, maar toch vond ik het spannend.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.