Home / archiefcentraal / kinderen bekijken carillon van heel dichtbij

kinderen bekijken carillon van heel dichtbij

Bij basiliek de Kruisverheffing vond woensdagochtend een bijzonder schoolproject plaats. Groep zes van basisschool de Linde en de Bolster kregen een rondleiding van beiaardier Henk Veldman en zijn vrouw Levina (adjunct-beiaardier) door de toren van de Kruisverheffing, waarbij het carillon centraal stond. Door deze excursie brengen ze een typische Hollandse en Raalter cultuur onder de aandacht van de jeugd. Het project vindt op drie achtereen volgende woensdagen plaats en wordt georganiseerd door de gemeente Raalte, Henk Veldman en HOFeducatie.

Voordat de groep van 50 leerlingen de toren van de Kruisverheffing mocht beklimmen kregen ze een vragenlijst mee. De leerlingen moesten tijdens de excursie de antwoorden zien te vinden op deze vragen. Na ruim honderd traptreden kwamen de kinderen terecht op de uurwerkzolder. Op de uurwerkzolder vertelde beiaardier Henk hoe vroeger de klokken bespeeld werden en hoe dit nu gestuurd wordt met een computer. Na deze uitleg mochten ze de beiaardcabine, de klokkenstoel en de gewelven bekijken.

In de beiaardcabine vertelde Levina hoe een carillon bespeelt wordt. De kinderen mochten zelf ook proberen een lied te spelen. De vergelijking met een piano werd al snel gemaakt. Vervolgens gingen de kinderen een smalle trap op naar de klokkenstoel.

Bij de klokkenstoel liet Henk zien hoe de kabels aan de klokken bevestigd zijn. Hij wist te vertellen dat de grote klokken maar liefst 1700 kilo per stuk wegen. Daarnaast liet koster Jo Hulzebosch de gewelven zien. Via een houten plank, die af en toe kraakte, konden de kinderen de gewelven van dichtbij bekijken. Ze moesten goed opletten waar ze liepen want er was weinig licht op de gewelvenzolder.

Nadat de leerlingen alles bezichtigd hadden, werd er afgesloten met een luisterquiz. Vanaf het grasveld bij het gemeentehuis mochten de kinderen liedjes raden die de beijaardier op dat moment speelde op het carillon. De leerlingen vonden dit laatste onderdeel wel lastig, maar ze wisten er nog verschillende te raden. Diegene met de meest goede antwoorden krijgt een leuke prijs van de gemeente. Per groep wordt er een winnaar uitgeroepen. Deze winnaars worden over een paar weken bekendgemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.hofinsalland.nl

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.