jurist raalte goede kans voor de rechter

Op grond van de verkoopovereenkomst die gesloten is tussen gemeente en Haarman, dicht hij Raalte een goede kans op het verhalen van de saneringskosten toe. “Het is op zijn minst aannemelijk dat de verkoper het bestaan van het stortgat kende, zo dit niet reeds als vaststaand moet worden aangenomen,” schrijft de jurist.

Wel merkt de jurist op dat de gemeente met bewijslast moet komen om de rechtbank te overtuigen. “De gemeente moet, volgende het bepaalde artikel in 150Rv, stellen en bewijzen dat de verkoper het stortgat kende toen hij de percelen verkocht aan de gemeente. Het ligt gezien het voorgaande echter voor de hand dat de gemeente zich op het standpunt stelt dat het bewijs omtrent de bekendheid als geleverd en beschikbaar moet worden geacht,” schrijft de jurist doelend op de PVC-buisjes die in het stortgat zijn aangetroffen. Op die buisjes staan productiedata. Eén van die buisjes is in week 23 van 1989 geproduceerd en toen was Ben Haarman al actief op het bedrijf. “Bovendien kan de gemeente het standpunt innemen dat de aanwezige feiten tenminste het vermoeden rechtvaardigen dat de verkoper op de hoogte was van het stortgat, zodat de verkoper belast moet worden met het tegenbewijs,” meldt de jurist even later in zijn schrijven.

Toen de gemeente de grond in 2006 voor ruim 2,3 miljoen euro van Haarman kocht, was reeds bekend dat er asbest aanwezig was, echter niet in deze hoeveelheden. De kosten voor de sloop van de gebouwen en de sanering van de grond op de locatie Heesweg 44/44a werden geraamd op 268.000 euro. Zoals het er nu op lijkt, komt de gemeente voor een kostenpost van dik 352.000 euro te staan.

Ook een ander stuk grond dat de gemeente Raalte aankocht met het oog op de uitbreiding van de Zegge, is ernstig vervuild. Het perceel aan de Heesweg 48/50 werd in 2005 voor 2,6 miljoen euro gekocht van Eljans Vastgoed, deze had de gronden weer gekocht uit de failliete boedel van pluimveebedrijf Te Wierik. Ook hier blijkt de vervuiling ernstiger dan verwacht. De jurist denkt dat de koopakte tusen Eljans en de gemeente minder kans biedt op succes om meerkosten van de sanering te verhalen. “Het voorgaande brengt mee dat het niet mogelijk is om deze verkoper met succes aansprakelijk te stellen voor bekende of onbekend gebleven en nieuw ontdekte bodemverontreinigingen.”

De kosten van de sloop en sanering van het perceel Heesweg 48/50 waren vooraf geraamd op 1,1 miljoen euro. Deze kosten stijgen ver boven het geraamde uit. Tot op heden heeft de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro uitgegeven aan de sloop- en saneringswerkzaamheden.

In oktober praat de gemeenteraad over de kwestie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.