gierzwaluw vindt nieuwe nestplek in wijhe

Dit jaar was een spannend jaar voor de gierzwaluwen in Wijhe. Een van de grootste kolonies in Wijhe, gehuisvest aan de Wiederhorsten, kreeg te maken met renovatie. Al hun nestplekken zouden verdwijnen bij de renovatie van de verouderde woningen. In samenwerking met Salland Wonen heeft IVN Olst-Wijhe intensief overlegd hoe de gierzwaluwen, geliefd door de bewoners, behouden konden worden voor de wijk. Dit heeft geresulteerd in het dertig nestkasten, die op de noordzijde van de blokken zijn gemonteerd.

De gierzwaluw, die zijn hele leven vliegt door het ontbreken van pootjes, keert eind april terug uit Afrika. De vogels in de kolonie waren behoorlijk van slag en enkele weken hebben ze getracht hun oude nestplek te bereiken. Aangezien het verblijf van de gierzwaluw in Nederland kort is, omdat hij half augustus weer vertrekt, kan dit broedseizoen voor deze kolonie grotendeels als verloren worden beschouwd.

De vraag was of de nieuwe kasten gevonden werden door de gierzwaluwen. Op 20 juni kwam hier bevestigend antwoord op. In totaal vier nestkasten waren bezet waardoor er met zekerheid gezegd kon worden dat deze kolonie gered is voor Wijhe. De komende jaren zullen er, naar verwachting, meer nestkasten bezet raken en kan de kolonie zich langzaam herstellen.

Naar schatting heeft Wijhe nog zo’n 65 paartjes gierzwaluwen. In samenwerking met gemeente, Salland Wonen en enthousiaste particulieren probeert IVN Olst-Wijhe de gierzwaluw te behouden voor Wijhe en hun aantallen toe te laten nemen.

Voor wie meer wil weten over de gierzwaluwen; op 3 november, tijdens de Overijssels Vogeldag 2012 wordt een lezing gegeven over vijf jaar onderzoek naar Gierzwaluwen in Wijhe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.